Norvegia consolidează măsurile de securitate la granița cu Suedia
September 23, 2015
OSLO: Norvegia a decis să intensifice monitorizarea migranților de către poliție la granița sa cu Suedia, în urma înregistrării unui număr record de solicitanți de azil care se îndreaptă spre țările scandinave, relatează miercuri thelocal.se.
Coaliția de dreapta aflată la guvernare la Oslo a cerut marți poliției norvegiene să intensifice controalele în zonele de frontieră, în contextul în care Norvegia se confruntă cu un aflux fără precedent de refugiați.
Granița terestră între Norvegia și Suedia se întinde pe o lungime de 1.630 de kilometri. ”În situația creșterii numărului de solicitanți de azil, este important ca autoritățile norvegiene să cunoască cât mai rapid identitatea și trecutul celor care vin în țara noastră. Acest lucru ajută la prevenirea imigrației ilegale și la combaterea criminalității transfrontaliere’‘, a afirmat ministrul justiției norvegian Anders Anundsen, într-o declarație citată de postul de radio NRK.
În ultimele trei luni, Norvegia a primit 2.760 cereri de azil. Numărul acestora a crescut cu 81% în perioada aprilie — iunie față de perioada similară din 2014, în timp ce în aceeași perioadă numărul solicitărilor de azil în Suedia a sporit cu un sfert.
Decizia autorităților de la Oslo intervine la mai puțin de o săptămână după ce Finlanda a anunțat că își va intensifica măsurile de control la frontieră după creșterea masivă a numărului solicitanților de azil, în mare parte irakieni.
Uniunea Europeană a aprobat marți, la reuniunea miniștrilor de interne și ai justiției, repartizarea a 120.000 de refugiați între statele membre, în pofida opoziției mai multor țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, față de cotele propuse de Comisia Europeană.
”Decizia de relocalizare a 120.000 de persoane (a fost) adoptată cu o largă majoritate de state membre’‘, a anunțat președinția luxemburgheză a Consiliului UE, pe Twitter. Pe aceeași rețea de socializare, ministrul de interne ceh Milan Chovanec a precizat că Cehia, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă, iar Finlanda s-a abținut.
Leave a Reply