Din agenda Casei Albe: Nu primim vize. Primim arme.

June 10, 2017

Nu am să pierd timpul să vă explic de ce o vizită de lucru (adică rangul 3 diplomatic după vizita de stat și cea oficială, protocol restrâns, discuții strict formale pe agenda stabilită de comun acord) nu este și nici nu prea poate fi o vizită istorică. Fără nicio delegație, oameni de afaceri, lideri politici, oameni de cultură) nici măcar vizită de lucru nu prea poate fi considerată. Oricum, cred că ați înțeles deja că întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis a fost un mix între o șușanea de factură românească și un reality-show marca Ucenicul lui Trump.

Câteva repere de reflecție:

1. Dacă nu ați observat reacția de respingere a lui #Trump când a auzit trăsnaia cu “America are nevoie de o UE puternică” înseamnă că nu le aveți cu detaliile esențiale.

2. Nu am auzit sintagma “parteneriat strategic” în discursul liderului de la Casa Albă, dar am auzit despre eterna și fascinanta anti-corupţie și statul de drept (#Maior e happy presupun, Luluța la moaște fuguța! ).

3. În primele minute mă așteptam să aud de la Trump că după ce s-a sfătuit cu generalii lui a decis invadarea #Qatar-ului. Păcat! Abia atunci conferința asta ar fi devenit interesantă, ba chiar istorică. N-a fost să fie, dar va fi curând!

4. Să zicem mersi că nu ni se cere 2% retroactiv (încă!  dar nu e timpul trecut!) și am primit și ceva laude pentru conformare !

5. Trump a fost complet dezinteresat de “amenințarea rusă” iar Johannis a spus ceva de genul “să fie bine ca să nu fie rău”. Adică mai cu descurajarea credibilă pe la granițele Rusiei, mai cu dialogul (asta a fost o glumă bună, domnule Iohannis!

6. Nu primim vize. Primim arme. Nu primim investiții care să conteze cu adevărat în economie. Primim arme. Sunt bune și astea, mai ales că va trebui să ne angajăm în lupta împotriva terorismului Statului Islamic. Pentru că România nu este Qatar-ul ! Este opusul acestuia. Mă rog, în procent de peste 80% chiar e opusul, din păcate!  Din păcate pentru români!

7. Ce este cu adevărat important urmează să aflăm în perioada următoare. Ca exercițiu de imagine pentru Klaus Johannis a fost o semi-reușită. Sau un semi-eșec. Depinde cum priviți lucrurile. Johannis a fost “eroul” discursului liderului de la Casa Albă. Românii undeva în planul secundar. Numai că oricât s-ar strădui echipa de efecte speciale, Johannis nu are nici abilitățile și bagajul diplomatic necesar și nici măcar charisma care să suplinească parțial lipsa celor dintâi, pentru a fi mediator între Europa și America. Nu am nici măcar certitudinea că domnia sa a înțeles că tocmai a făcut o alegere. De capul său sau ghidat de Hellvig, Maior și consilierii prezidențiali. Cât de inteligentă alegere, viitorul ne va arăta.

Faptul că președintele Iohannis s-a reprezentat mai degrabă pe sine și instituția prezidențială, decât România rezultă și din delegația cu care s-a prezentat la întâlnirea cu președintele Trump. Din delegatia României au făcut parte: ambasadorul George Cristian Maior si consilierii prezidențiali Bogdan Aurescu și Andrei Muraru. Alături de președintele SUA s-au aflat: secretarul de stat Rex Tillerson, secretarul comerțului Wilbur Ross și consilierul pentru securitate națională H.R. McMaster. Pentru reciprocitate, în delegația României ar fi trebuit să-i regăsim pe ministrul de externe (omologul secretarului de stat Tillerson), ministrul economiei și consilierul pentru securitate națională al președintelui. Că nu suntem capabili să depășim dihonia internă nici măcar în astfel de momente importante, spune cât rezultatul a trei mandate ce fel de lideri care ne reprezintă avem. Din păcate !

PS: Acum dacă tot s-a încheiat cu motivele de amânare, domnul George Maior poate reveni în țară, ca un erou, pentru a da piept cu audierile Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009. Că așa e frumos și democratic prin Statele Unite.

Gabriela Ioniță

3 responses to “Din agenda Casei Albe: Nu primim vize. Primim arme.”

  1. […] Power& Politics World Facebook Comments var hupso_services_c=new Array("facebook_like","facebook_send");var […]

  2. […] Gabriela Ioniță / Sursa: Power & Politics World (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); loading… Acest articol a fost citit de:3 […]

  3. […] Power& Politics World (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Citiți și…Pas DECISIV pentru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new