Nuclear Security Summit – Haga: 35 de țări s-au angajat să-și sporească securitatea nucleară

March 25, 2014

Treizeci și cinci de țări s-au angajat marți la Haga să își consolideze securitatea nucleară, mai ales prin aplicarea unor standarde internaționale mai stricte, astfel încât să îi împiedice pe teroriști să pună mâna pe materiale ce le-ar putea permite să construiască o bombă atomică, relatează France Presse.

‘Obiectivul nostru este de a elimina verigile slabe ale securității nucleare’, a declarat ministrul olandez de externe Frans Timmermans, în cea de-a doua zi a summitului desfășurat la Haga. Peste cincizeci de lideri mondiali au participat la cel de-al treilea summit menit să dea asigurări că grupări teroriste nu vor putea ajunge în posesia unor materiale nucleare.

Pentru a nu înfrâna voința anumitor țări de a merge mai departe decât celelalte în acordurile încheiate, SUA, Olanda și Coreea de Sud le-au propus participanților care doresc să facă acest lucru să adere la o serie de linii de conduită bazate pe cele ale Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA).

Potrivit Agerpres, Franța, Turcia, Ucraina, Japonia și Israelul se numără printre cei 35 de semnatari ai textului, care nu a fost însă semnat nici de Rusia, nici de China. Acest text merge de fapt mai departe decât comunicatul final al summitului, al cărui draft a intrat în posesia AFP și care este perceput de numeroși observatori ca fiind ‘cel mai mic numitor comun’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new