Nuland și ”Slava Rusiei”

January 19, 2016

Pe final de week-end și început de săptămână, Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA a venit la București. Victoria Nuland s-a întâlnit cu președintele, premierul, ministrul Apărării, a spus niște lucruri de complezență și s-a străduit să zâmbească amabil în poze. A încercat să se relaxeze. Per total, a fost un intermezzo plăcut. Mai ales că în stilul său obedient și stahanovist, mare parte a mass-mediei românești s-a comportat de parcă ne-ar fi vizitat însuși președintele Confederației Galactice de prin partea asta de Univers. Cam asta e tot despre mini-vacanța dâmbovițeană a doamnei Nuland între întâlnirile cu mult mai importante și solicitante din Rusia și Elveția (Davos).

Stop cadru. Dăm banda pe repede-înapoi… Vineri, 15 ianuarie 2016.

„Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Victoria Nuland a avut astăzi o întâlnire cu consilierul prezidențial rus Vladislav Surkov în Kaliningrad. Ei au discutat despre situația din estul Ucrainei, precum și despre necesitatea punerii depline în aplicare a acordurilor de la Minsk. Conversația a fost constructivă, îndreptata spre sprijinirea activitatii statelor din formatul normand si a grupului de contact tripartit„ aflăm de la purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al US, John Kirby. Aceste discuţii au avut loc la câteva zile după ce membrii Grupului de contact s-au reunit la Minsk, dar și după o discuție telefonică a preşedinţilor Vladimir Putin şi Barack Obama, convorbire ce a vizat în special soluționarea crizei din Ucraina.

O știre care aparent nu ne spune prea multe. Mai ales că presa nu a avut acces la reuniunea cu pricina. Totuși să încercăm o scurtă radiografie asupra a ce NU ne spune presa!

Deși inițial Nuland și Surkov au convenit să se întâlnească la punctul de trecere a frontierei Chernyshevskoye – Kybartai, la 145 km est de Kaliningrad, ulterior întâlnirea a avut loc la Reședința de protocol din Pioneer, în apropiere de Kaliningrad.

În mod evident, opțiunea pentru cel mai vestic avanpost al Rusiei nu a fost una lipsită de semnificație, în condițiile  în care Departamentul de Stat al US a confirmat că locul întâlnirii Nuland – Surkov a fost ales de partea rusă. „Kaliningrad a fost alegerea lor. Surkov este persoana autorizată de guvernul lor pentru a realiza aceste discuții cu privire la punerea în aplicare a Acordului de la Minsk” ne spune John Kirby.

Iar speculațiile presei cum că doamna Nuland s-a dus în Rusia pentru că domnul Surkov este pe lista ”sancționaților” (și nu putea ieși din Rusia/intra în UE) nu se susțin, prevederile legale spunând altceva. Fapt confirmat de același purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al US. Nu exista interdicții de întâlnire cu persoanele care sunt sub sancțiuni. Cum nu există nici interdicții de călătorie ale acestora, atunci când o fac pentru exercitarea îndatoririlor profesionale și realizarea acelor demersuri la nivel internațional la care Rusia este parte (exact așa cum a fost și cazul venirii lui Sergey Naryshkin la București, oricât de ofuscați ar fi fost unii oficiali români de asta). În cazul de față, cel mai probabil avem de a face cu un refuz al Lituaniei, cunoscut fiind excesul său de zel în ”demonizarea” Rusiei față de liderii Occidentali.

1. Guvernul rus l-a desemnat pe Slava Surkov aka ”Slava Rusiei”, artizanul strategiei de preluare a Crimeii și de destabilizare a Estului Ucrainei să negocieze în numele Rusiei cu doamna Nuland, artizana Maidanului de la Kiev. Ca doi comandanți de arme care știu cel mai bine situația din teatru de operațiuni. Pragmatism ? Probabil. Cinism ? Sigur că da ! Sau un alt fel de a spune ”Și noi, ca și voi” !

2. Deși considerat ”eminența cenușie” a Kremlinului de mai bine de două decenii, în prezent Slava Surkov este doar consilier prezidențial responsabil de relația cu republicile separatiste și ”vasale” Rusiei, Abhazia și Oseția de Sud. Adică Moscova a desemnat pe cineva cu un rang oficial strict la nivelul și atribuțiunile doamnei Nuland.

3. La finalul celor 6 ore de discuții cu ușile închise, cardinalul gri al Kremlinului a declarat că reuniunea a fost constructivă și eficientă, ”un real brainstroming pentru găsirea soluțiilor de compromis””Au fost exprimate opinii asupra unor probleme extrem de sensibile, cum ar fi reforma constituțională (în Ucraina), politicile de securitate și alegerile din 2016. Toate acestea pot fi acum discutate la Grupul de Contact (responsabil de soluționarea conflictului armat în regiunea Donbass din estul Ucrainei), sau în format Normandia (Rusia, Germania, Franța, și Ucraina)” a precizat Surkov.

4. Rusia a decis să negocieze cu oficialul SUA despre anexarea Crimeei la Kaliningrad – Konigsberg, enclava ce-i asigură ieșirea la Marea Baltică, anexată de la Germania în 1945. Sugestiv.

În condițiile în care reprezentarea Rusiei în cadrul Grupului de Contact a fost preluată de Boris Gryzlov, vechi colaborator al președintelui Putin încă din vremea când acesta activa în cadrul KGB la St. Petersburg, iar reprezentanții Franței și Germaniei fac presiuni constante asupra președintelui Poroshenko să accepte o soluție de compromis care să pună capăt conflictului din Estul Ucrainei, cel mai probabil e o chestiune de timp până când reforma constituțională va conferi regiunii Donbass autonomia cerută de militanții separatiști. Despre Crimeea discuția deja nu-și mai are rostul decât doar propagandistic. Există în declarația consilierului de la Kremlin o nuanță subtilă de ironie care poate însemna că orice soluție se va găsi pe viitor pentru Ucraina (și nu doar!), ea pare să fi fost decisă deja în spatele ușilor închise.

Gabriela Ioniță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new