Numărul persoanelor înscrise în listele electorale suplimentare din R. Moldova a scăzut sub 1%

May 24, 2016

Implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor în Republica Moldova dă rezultate: calitatea listelor electorale s-a îmbunătăţit. Dacă până acum 2 ani, numărul persoanelor înscrise pe listele suplimentare era de aproximativ 14 la sută, astăzi, media pe ţară e sub 1%. Concluziile apar într-o analiză comparativă a listelor din alegerile locale generale din 2011 şi de anul trecut.
Registrul de Stat al Alegătorilor este unul dintre modulele Sistemului Informatizat de Stat “Alegeri”. Acesta a fost implementat acum 2 ani, cu suportul PNUD Moldova. Acum totul se face centralizat şi sistematizat, iar factorul uman a fost redus la minimum în procesul de elaborare a listelor electorale.

Analiza comparativă arată că după implementarea Registrului de Stat al Alegătorilor în 91% din localităţi, numărul persoanelor incluse în listele electorale suplimentare a fost redus sub 1%, de la aproximativ 14 la sută. Iar dublarea datelor din liste a fost eliminată în totalitate.

Comisia Electorală Centrală a mai înregistrat un progres cu ajutorul tehnologiilor informaţionale.

Analiza a fost elaborată cu suportul PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea democraţiei în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Guvernele Suediei şi al Norvegiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new