Obama și Putin – schimb glacial de opinii la summitul APEC, de la Lima

November 20, 2016

Președintele american Barack Obama și cel rus, Vladimir Putin, au discutat la summitul APEC duminică, la Lima, înainte de o reuniune cu alți lideri din zona Asia-Pacific, relatează Reuters.

Cei doi lideri au discutat câteva minute, după care și-au strâns mâna, potrivit jurnalistului AFP aflat la fața locului.

„S-au salutat la începutul reuniunii și au discutat pentru foarte scurt timp”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a oferi alte precizări. Dar e de presupus că în acord cu uzanțele diplomatice cei doi lideri au avut un schimb formal de opinii pe marginea ultimelor evenimente la nivel internațional și în special în conflictul din Siria.

Liderii celor 21 de țări din Asia-Pacific s-au întâlnit în weekend la Lima (Peru) în cadrul Summitului APEC, pentru a discuta despre provocările economice mondiale, înainte a adopta o declarație prin care și-au reafirma angajamentul de a continua integrarea lor economică, ridicând barierele comerciale.

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece, în special din cauza diferendelor în privința războiului din Siria și a situației din Ucraina.

Washingtonul a avertizat sâmbătă regimul de la Damasc și pe aliatul său rus în legătură cu escaladarea violențelor în orașul Alep, divizat între cartiere controlate de guvern și cartiere controlate de rebeli. În același timp Moscova a reluat declarațiile privind măsurile ce vor fi luate în contrapartidă la sporirea forțelor NATO la granițele Federației Ruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new