ONU: 9 milioane de persoane afectate de conflictul sirian
March 14, 2014
Conflictul dintre opozanții și susținătorii regimului Bashar al-Assad a alungat din casele lor peste 9 milioane de sirieni, dintre care 2,5 milioane sunt înregistrați ca refugiați în țări vecine, a semnalat vineri ONU, potrivit EFE, care precizează că aceste victime reprezintă 40% din populația pe care o avea Siria înainte de conflict – circa 22 de milioane de locuitori.
Potrivit Agerpres, Siria a devenit țara în care s-au înregistrat cele mai multe evacuări forțate din lume, iar dintre cele 6,5 milioane de persoane nevoite să-și abandoneze locuința pentru a-și salva viața, jumătate sunt copii.
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), care acordă asistență refugiaților și persoanelor evacuate, a semnalat vineri că este foarte probabil ca, până la sfârșitul acestui an, și numărul refugiaților din Siria să devină cel mai mare din lume, menționează sursa citată. Refugiații sirieni ajung din ce în ce mai departe de țara lor. Potrivit UNHCR, în țări europene s-au primit 56.000 de cereri de azil din partea unor sirieni în ultimii trei ani, majoritatea prezentate în Germania și Suedia. Sirienii care s-au îndreptat spre Europa reprezintă 4%.
În Liban, numărul refugiaților va atinge în curând un milion, iar UNHCR consideră că, dacă ritmul actual de intrări se va menține, se va ajunge la 1,6 milioane la sfârșitul lui 2014. Libanul a primit deja mai mulți refugiați în raport cu numărul de locuitori decât oricare altă țară în istoria recentă, cu ‘aproape 230 refugiați la 1.000 locuitori’, a precizat UNHCR.
Pentru Iordania, țară cu venituri mici, costul întreținerii unei comunități de aproape 600.000 de refugiați a devenit nesustenabil. Turcia a primit la rândul ei 625.000 de refugiați.
UNHCR a atras atenția că a crescut numărul sirienilor care apelează la transportul organizat de mafii pe calea apei, până la malul european al Mediteranei, sau pe uscat, până în Europa de Est. Dintre cele 700 de persoane care și-au pierdut viața anul trecut în timp ce încercau să traverseze Mediterana, 270 erau sirieni, aceștia începând să se confrunte cu blocarea frontierelor și repatrierea forțată.
‘Ce fel de lume mai este și aceasta în care sirienii trebuie să-și pună viața în pericol pentru a fugi de conflict și în care, odată ce au reușit, nu sunt bine primiți și chiar sunt întorși la frontieră ?’, a subliniat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Antonio Guterres. O întrebare la care se merită mai multă atenție.
Leave a Reply