ONU: Antonio Guterres promite că îi va servi “pe cei mai vulnerabili”

October 6, 2016

Portughezul Antonio Guterres, susținut de Consiliul de Securitate pentru a deveni viitorul secretar general al ONU, a promis joi că va da dovadă de “umilitate pentru a-i servi pe cei mai vulnerabili” în fața crizelor globale, relatează AFP și Reuters.

Fostul premier al Portugaliei era favorit după ce a terminat în frunte șase scrutine preliminare. El mai trebuie să primească acum aprobarea Adunării Generale a ONU, ceea ce ar urma să fie o formalitate, înainte de a-și prelua funcția la 1 ianuarie. Adunarea Generală se va întâlni cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres (67 de ani), fost Înalt Comisar al ONU pentru refugiați. El îi va succeda sud-coreeanului Ban Ki-moon, care a declarat joi, în cadrul unei vizite în Italia, că Antonio Guterres este o “alegere excelentă” pentru șefia ONU.

Guterres și-a exprimat speranța că desemnarea sa, “consensuală” și “rapidă”, va fi “simbolică pentru capacitatea Consiliului de Securitate de a acționa în unitate și în consens pentru a putea răspunde rapid provocărilor teribile ale timpului nostru”, în cadrul unei declarații de presă la Lisabona. El și-a transmis gratitudinea Consiliului de Securitate pentru că l-a ales într-un mod deschis și transparent.

Antonio Guterres, politician socialist, a ocupat funcția de prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002. El va deveni astfel primul secretar general al ONU care a fost anterior șeful unui guvern. Mai mulți foști miniștri de externe au ocupat acest post.

Inginer de formație, catolic fervent și poliglot, el se descrie ca un om de acțiune și s-a luptat fără încetare timp de un deceniu pentru drepturile imigranților, din 2005 până în 2015.

În timpul celor două mandate la conducerea Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați, el a reușit de asemenea să reformeze structura internă a instituției, îmbunătățind eficacitatea acesteia, permițând desfășurarea de personal suplimentar în punctele sensibile.

Sursă: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new