ONU: Gruparea teroristă islamistă Boko Haram a ucis 7.300 de civili de anul trecut

March 30, 2015

Gruparea teroristă islamistă Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili în Nigeria și țările vecine de la începutul anului 2014, dintre care 1.000 de persoane numai în acest an, a declarat luni un oficial ONU, relatează DPA.

Consiliul de Securitate al ONU a fost informat cu privire la situația umanitară din regiune în momentul în care negocieri sunt în curs de desfășurare cu privire la un proiect de rezoluție privind autorizarea unei forțe multinaționale pentru combaterea grupării extremiste.

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Kyung-wha Kang, a făcut cunoscut în Consiliu că 300 de școli au fost distruse și mai puțin de 40% din unitățile care oferă îngrijiri medicale sunt operaționale în regiunea afectată de acțiunile grupării Boko Haram.

‘Sunt frecvent raportate încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv violențe sexuale și trafic de copii’, a spus Kang.

Mohamed Ibn Chambas, reprezentantul special al ONU pentru Africa de Vest, a declarat că în timp ce ofensiva regională comună la care participă trupe din Nigeria, Ciad, Camerun și Niger, a avut drept rezultat cucerirea unor zone controlate de gruparea Boko Haram, au fost de asemenea raportate încălcări ale drepturilor omului.

‘Am dori să atragem atenția că operațiunile de combatere a terorismului, care sunt percepute de populațiile afectate ca fiind disproporționate și brutale, încalcă chiar principul pe care dorim să-l apărăm’, a spus Chambas, care a cerut Consiliului de Securitate să se asigure că forța multinațională planificată va respecta normele internaționale ale drepturile omului.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new