ONU salută ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului

January 18, 2016

Justiția iraniană a eliberat sâmbătă ‘patru deținuți cu dublă cetățenie’, printre care și jurnalistul iraniano-american Jason Rezaian, corespondent al ziarului The Washington Post, în urma unei decizii a Consiliului Suprem de Securitate Națională de la Teheran, transmite AFP.

De asemenea, agenția de presă iraniană Irna a menționat că, la rândul lor, SUA vor elibera din închisoare șapte cetățeni iranieni.

Acest schimb a precedat anunțul privind ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului, imediat după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a publicat un raport care arată că Teheranul şi-a redus activitatea nucleară, aşa cum cere acordul semnat cu marile puteri anul trecut.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a salutat duminică schimbul de prizonieri între Statele Unite și Iran și ridicarea sancțiunilor împotriva Teheranului, declarând că acum cele două țări ar trebui să coopereze în fața unor provocări suplimentare pentru “găsirea unui viitor mai sigur” informează Reuters.

“Salut acțiunile guvernelor ambelor țări de a îmbunătăți relațiile. Sunt de asemenea încurajat de ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului” a declarat el într-o vizită în Dubai, exprimându-și speranța că părțile vor onora un acord nuclear ce a făcut posibilă ridicarea sancțiunilor.

“Acum este momentul să se înainteze pentru cooperare în fața altor provocări printr-un dialog ce trebuie să continue pentru găsirea unei căi pentru un viitor mai sigur” a subliniat Ban Ki-moom, citat de Agerpres.

În același timp, Consiliul de Securitate al ONU a retras, duminică, banca iraniană Sepah și filiala sa internațională de pe lista neagră de sancțiuni ale Națiunilor Unite, în urma punerii în aplicare a acordului asupra programului nuclear al Teheranului, informează AFP.

Ridicarea sancţiunilor înseamnă că firmele iraniene vor primi din nou acces la conturile din străinătate, unde au aproximativ 100 de miliarde de dolari. Totodată, Teheranul va putea să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională. Experţii spun că acest lucru va duce la o scădere şi mai mare a preţului barilului, aflat deja la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Vineri, petrolul scăzuse sub pragul de 30 de dolari, în așteptarea acestei decizii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new