Opoziţia siriană – «re-branding» la Doha

November 12, 2012

Şase state din Golf au recunoscut noua coaliţie de opoziţie siriană ca reprezentant legitim al ţării. Coaliţia Naţională pentru Revoluţia Siriană a fost lansată duminica la Doha (Qatar) şi vizează unificarea diverselor facţiuni care doresc să înlăture de la putere regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad, conform BBC.

Preşedintele coaliţiei opozante este Moaz Al-Khatib, fostul imam al moscheei Umayyad din Damasc, fugit din Siria în primăvara acestui an. Ţările vestice şi Turcia au salutat constituirea noii coaliţii siriene. Întâlnirea de la Doha vine pe fondul atentionărilor din partea Statelor Unite, care în cursul săptămânii trecute, prin vocea Secretarului de Stat Hillary Clinton a lăsat clar să se înţeleagă că reprezentanţii Consiliului Naţional Sirian (fondat în urmă cu un an şi considerat la momentul respectiv drept “reprezentat legitim“ al populatiei siriene) au pierdut suportul SUA.

Mentionăm că şeful regimului de la Damasc, Bashar Al Assad, a reiterat la finele săptămânii trecute într-un interviu acordat postului tv Russia Today că  “nu este o marionetă a Vestului“. Preşedintele sirian a acuzat Occidentul că nu a făcut nimic pentru a opri violentele din Siria, ba dimpotriva a contribuit activ la extinderea acestora. Mai mult, Assad a recunoscut că se aşteaptă la o intervenţie a SUA alături de aliaţii din NATO în Siria, dar că finalul în această situaţie este greu de preconizat.

Tot luni, armata israeliana a tras asupra Siriei, pentru a doua zi consecutiv, ca raspuns la tirul de obuze lansat de Siria asupra Inaltimilor Golan, zona controlata de Israel, a anuntat un purtator de cuvânt al armatei israeliene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new