Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice: ”Jumătate din depozitele de arme chimice ale Siriei au fost verificate”

October 17, 2013

Organizația însărcinată cu supravegherea distrugerii arsenalului chimic sirian a anunțat, joi, că a verificat aproape jumătate din depozitele de arme chimice înainte de fi distruse până la mijlocul anului 2014, relatează AFP.

”Am făcut practic jumătate din munca noastră de verificare la siturile declarate”, a afirmat în fața presei Malik Ellahi, consilierul politic pentru Siria al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care își are sediul la Haga.

OIAC, recompensată oarecum surprinzător săptămâna trecută cu Premiul Nobel pentru Pace, a informat că s-a reușit verificarea a unsprezece situri de arme chimice și distrugerea echipamentelor de producție la șase instalații.

Inspectorii internaționali ai OIAC și ONU se concentrează în acest moment pe verificarea listei cu obiective furnizate de autoritățile siriene, care include 20 de situri de producție și stocare a armelor chimice, să identifice echipamentele esențiale de producție sau utilizarea armelor chimice, ulterior urmând a se decide cum vor fi distruse acestea.

Potrivit Agerpres, ”Misiunea a fost posibilă în urma unui acord ruso-american, în timp ce SUA amenințau regimul de la Damasc cu lovituri punitive după un atac cu arme chimice, imputat forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad, la 21 august în apropiere de Damasc”.

În conformitate cu rezoluția ONU care urmează acordului ruso-american, eliminarea arsenalului ar trebui să se încheie până la 30 iunie 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new