Ortodoxia și agenții de PR ai Kremlinului

July 24, 2013

Nu e un secret pentru nimeni că Biserica Ortodoxă Rusă s-a evidențiat în timp ca un agent ideologic și electoral redutabil al puterii. Astfel că intenția de a deveni și un jucător politic de a cărui opinie trebuie să se țină cont nu pare a fi decât un pas firesc în ascensiunea sa. Unul din ce în ce mai vizibil. Ca atare, dincolo de alarmismul excesiv al formulării, este perfect justificabil că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse “a avertizat guvernele occidentale împotriva legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, ceea ce el a numit un semn că“se apropie sfârșitul lumii. Potrivit informațiilor din mass-media rusă, Patriarhul Kirill a declarat în timpul slujbei religioase de duminică de la catedrala mare din Moscova că inițiativele recente dintr-o serie de țări pentru a legaliza căsătoriile de același sex ‘este un simptom periculos și apocaliptic’, care nu ar trebui să se răspândească în Rusia cea mesianic creștină.

Până aici lucrurile par a fi în normalul cotidian al vremurilor actuale. Concomitent însă cu declarațiile înaltului prelat, presa din Rusia a readus în atenția publicului legăturile spirituale de netăgăduit ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, cu ortodoxia – mai exact după difuzarea de către televiziunea de stat a filmului documentar A doua creștinare a Rusiei. Despre care aflăm cum a fost botezat pe ascuns de mama sa, fără știința tatălui, pentru a nu-i periclita acestuia din urmă cariera profesională – dar cu o fenomenală intuiție am zice, de vreme ce peste mai bine de cinci decenii aceasta se dovedește utilă fiului creștinat! Spun a readus, deoarece nu văd nici o dezvăluire bombă cum au titrat unii reprezentanți ai presei, informația fiind publică încă de la apariția volumului biografic/propagandistic La persoana întâi. Convorbiri cu Vladimir Putin cu vreun deceniu și ceva în urmă. Deloc întâmplătoare însă știrea, de vreme ce iată, aflăm că șeful statului rus se va întâlni pe 25 iulie 2013 (în cadrul evenimentelor destinate sărbătoririi Sf. Cneaz Vladimir și a 1025 de ani de la creștinarea rușilor) cu lideri și înalți prelați ai 15 patriarhii și biserici ortodoxe din întreaga lume (Patriarhia Constantinopolului și a întregii Africi, Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Rusiei, Georgiei, Serbiei, României, Bulgariei, Ciprului, Poloniei, la care se mai adaugă Cehia, Slovacia, Grecia și Biserica Ortodoxă Rusă din America). Adică o companie de PR cu un total de vreo 227 milioane de potențiali clienți a.k.a. enoriași bine-credincioși pe un areal deloc de neglijat. Drept pentru care, deși în competiție inegală cu vizita Papei în America Latină, Vladimir Putin își adjudecă laurii pentru cea mai eficientă și ad-hoc constituită echipă de PR. Nu știu însă, ținând cont de apetitul Patriarhului Kirill pentru lux la prețuri exorbitante, dacă și cu costuri ceva mai mici decât cele alocate pentru vizita Papei în Brazilia.  

Gabriela Ioniță

One response to “Ortodoxia și agenții de PR ai Kremlinului”

  1. […] în limba română aici. Rate this: This entry was posted in Europe and tagged Владимир Путин, Путин, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new