Paiul din ochiul națiunii americane

November 9, 2016

Observând ”la cald” reacțiile din țară după anunțarea victoriei lui Donald Trump nu am cum să nu remarc (a câta oară !?) că suntem excesiv de emoționali, ca să nu spun de-a dreptul isterici. Să respirăm adânc, să numărăm până la zece și să facem câteva observații ”la rece”.

Concret discutând, României i s-au întâmplat mult mai multe lucruri bune cu Republicanii la Casa Albă, decât pe timpul administrațiilor Democrate.

Acum sigur, există și un mic segment de potentați ai momentului pe aici prin România, pentru care lucrurile au stat fix invers, administratia de la Washington sub conducerea democraților fiind foarte benefică pentru ei si pentru care rezultatul alegerilor din US le dă acum o oarecare stare de neliniște. Dar asta se întâmplă numai pentru că e vorba de prezervarea propriilor beneficii acișilea, pe meleagurile dâmbovițene, nicidecum de grija statului de drept ori a viitorului poporului american, așa cum un se tânguia zilele trecute cineva pe la televizor.

In concluzie, oameni buni, americanii au fost cei mai în măsură să decidă cei mai bun pentru ei și asta au și făcut. Fără influențe externe – invocarea lui Putin e mai degrabă pretext de justificare a neputinței democraților decât o influență reală în ecuația votului – națiunea americană a zis majoritar: Trump! Democratic, la vot.

Vă asigur că nu-i sfârșitul lumii! Și ca întotdeauna, exită două fațete ale aceleași monezi. Primul lucru bun?! Uitați, cu Trump președinte, UK-ul are toate șansele să treacă de la ultimul loc in coada listei de priorități la primul pe lista de priorități pentru negocierea si semnarea unui acord de liber schimb cu US-ul și, după cum spunea Trump, împreună cu UK-ul, să pună bazele unei zone de liber schimb trans-atlantice.

Tot cu Trump președinte este foarte posibil ca defilarea provocatoare cu armament, trupe si umflatul de mușchi pe la granițele Rusiei să se mai domolească un pic. Și mai sunt și altele…. Căci, după cum am văzut și după Brexit, nu numai că pământul nu s-a oprit în loc, dar v-a continua să se și învârtă, culmea, fix în aceeași direcție ca ieri și ca acum un secol.

În plus eu propun să ne aducem aminte și ce declara acum câteva luni, în plină campanie, Senatorul Republican John McCain referitor la ce se va întâmpla dacă Donald Trump va deveni preşedinte: ”Sistemul democratic de control instituţional este unul solid și funcţionează în Statele Unite”, precizând totodată și că, citez: “Nu suntem România!”… Ouch ! Nu cumva asta înseamnă că ar trebui să ne preocupe mai mult bârna din ochiul propriu decât paiul din ochii americanilor ?!

Sorin Ardelean

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new