Pakistan: Cel puțin 141 de morți în atacul de la Peshawar, cel mai sângeros din istoria țării

December 16, 2014

Tragedie naţională, marţi, în Pakistan, unde un comando taliban a deschis focul asupra unei şcoli în care învăţau copii de militari. Cel puțin 141 de persoane, dintre care 132 copii, au fost ucise marți în atacul comis de un comando taliban la Școala Militară din Peshawar, potrivit armatei, acesta fiind cel mai sângeros atac terorist din istoria Pakistanului, relatează AFP.

Alte 124 persoane, dintre care 121 copii, au fost de asemenea rănite în asaltul grupului de comando asupra școlii, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asim Bajwa, în cadrul unei conferințe de presă la Peshawar, reafirmând decizia armatei de a învinge terorismul. El a precizat că ‘teroriștii au început să tragă la întâmplare atunci când au intrat în școală și nu aveau nicio intenție să ia ostatici’. Atacatorii ‘purtau toți veste cu explozibili, muniții și hrană pentru câteva zile’, a adăugat generalul pakistanez, adăugând că nu se știe câți dintre ei au fost uciși de forțele de ordine și câți și-au detonat încărcătura avută asupra lor.

Acţiunea a fost revendicată de talibani care au vrut astfel să se răzbune pentru ofensiva militară în curs împotriva lor, în bastioanele din zonele tribale din apropiere de Peshawar. ”Atacul a fost planificat în urma unei anchete care a arătat că unii dintre copiii mai multor oficiali de rang înalt din cadrul armatei studiază în această şcoală”, a declarat Muhammad Khurasani, un purtător de cuvânt al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare islamistă rebelă din ţară.

Armata pakistaneză poartă de mai multe săptămâni o ofensivă de amploare împotriva TTP – un aliat al reţelei teroriste Al-Qaida şi care a lansat un război sfânt (jihad) contra Guvernului de la Islamabad în 2007 -, în principalul refugiu al grupării, Waziristanul de Nord, o zonă tribală situată la frontiera cu Afganistanul.

Este cel mai grav atac terorist din istoria Pakistanului. Pe locul secund se află un eveniment din anul 2007, când 139 de persoane au fost ucise într-un atac terorist comis la Karachi.

UPDATE: Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, condamnă ferm atacul din Peshawar, se arată într-un comunicat al MAE de la București : „Nimic nu poate justifica acest act terorist de o violenţă extremă şi de o brutalitate inimaginabilă. Întreaga comunitate internaţională trebuie să condamne asemenea acte barbare, asemenea atacuri sălbatice în care copiii cad victime nevinovate. Cei responsabili de tragedia din Pakistan trebuie să fie traşi la răspundere neîntârziat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new