Parlamentul ucrainean a abrogat Legea privind statutul limbilor minoritare

February 23, 2014

Rada supremă a Ucrainei a abrogat cu majoritatea de voturi legea privind statutul limbilor minoritare pe teritoriul țării, informează portalul unimedia.md, citând agenția Interfax.

Conform aceleiași surse, pentru abrogarea legii „Cu privire la principiile politicii lingvistice” au votat 232 de deputați ai parlamentului ucrainean. Mai exact este vorba despre o lege ce fusese promulgată de preşedintele Viktor Yanukovici în data de 3 iulie 2012. Limba română devenise astfel limbă regională în zonele din Ucraina unde locuiesc români. Legea arăta că în zonele din ţara asta în care minoritatea are o pondere de cel puţin 10% din totalul populaţiei, atunci limba acelei minorităţi va căpăta importanţă regională.

Totodată, președintele partidului „Svoboda”Oleh Tyagnibok s-a pronunțat pentru adoptarea unei noi versiuni a legii privind statutul limbilor minoritare, care ar fi acceptabilă pentru toate minoritățile naționale.

„Am abrogat această lege doar pentru că ea fost adoptată cu încălcarea Constituției. Tocmai am discutat cu reprezentanți ai minorităților naționale … și ne-am înțeles că, deoarece această lege este abrogată, în acest moment funcționează legea privind limbile în ediția din 1989. Este de fapt o lege sovietică și noi, împreună cu reprezentanți ai tuturor minorităților naționale, inclusiv cu cele reprezentate în Parlament, vom elabora în viitorul apropiat o nouă lege privind limbile în Ucraina , care îi va satisface pe toți”, a declarat Tyagnibok de la tribuna Parlamentului.

Portalul Unimedia reamintește că proiectul a stârnit mai multe reacții în Republica Moldova și România pe motiv că pe teritoriul Ucrainei, limba „moldovenească” și română vor fi considerate două limbi diferite.

Între timp, limba română (în unele localități trecută drept „moldovenească”) a obținut statut de limbă locală în mai multe localități din regiunea Odesa și Bucovina.

Reamintim că Viktor Ianukovici a fost destituit sâmbătă de Rada Supremă din funcţia de preşedinte al ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new