Pentagon – Bugetul pentru 2014 rămâne aparent la nivelul celui actual

April 12, 2013

La începutul acestei săptămâni, preşedintele american Barack Obama a făcut public (cu o întârziere de două luni) proiectul de buget pentru anul fiscal 2014.

Deşi în luna ianuarie, în cadrul unui discurs la Pentagon preşedintele Obama remarca necesitatea creşterii şi pe viitor a bugetului alocat Apărării, datorită responsabilităţilor globale asumate de Statele Unite, proiectul de buget arată că anul viitor Pentagonul nu va primi cu mult mai mulţi bani decât în 2013. Mai exact, există o creştere preconizată de un miliard de dolari, sumă insignifiantă pentru bugetele rulate în general de Statele Unite.

Documentul publicat pe site-ul Departamentului Apărării menţionează un buget de 526.6  miliarde dolari, din care se estimează că 88 miliarde dolari sunt necesari pentru finanţarea operaţiunilor militare externe (în principal în Afganistan), 17 miliarde dolari pentru programele destinate armelor nucleare, din cadrul Departamentului de Energie, și $ 7 miliarde euro pentru programele din domeniul apărării aflate în atribuţiile altor agenții federale.

Anterior, Casa Albă a anunţat că până în 2017 bugetul Apărării va ajunge la 567 de miliarde dolari, ceea ce ar însemna o creştere de aproximativ 6,8% peste bugetul din acest an – 525,4 miliarde$. În 2012 când tăierile bugetare nu se aflau pe ordinea de zi a Casei Albe, Pentagonul a primit 538 de miliarde $.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new