Pentagon – Chuck Hagel s-a întâlnit cu Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak

April 19, 2014

Varșovia și reprezentanții Pentagonului ar urma să anunţe, săptămâna viitoare, trimiterea de trupe americane în Polonia pentru a consolida prezenţa NATO, într-un context marcat de tensiunile existente în Ucraina vecină, a declarat ministrul polonez al Apărării pentru publicația Washington Post.

U.S. Secretary of Defense Chuck Hagel (L) and National Defense Minister of Poland Tomasz Siemoniak

Conform declaraţiilor ministrului Apărării Tomasz Siemoniak, care s-a întâlnit joi cu omologul său american Chuck Hagel, oficialii americani lucrează deja la detaliile acestui plan în care Polonia va juca un rol motor “sub patronaj american”.

“Vorbim, de asemenea, despre prezenţa trupelor americane în Polonia, a declarat ministrul polonez în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Chuck Hagel, ferindu-se totuşi să ceară instalarea unor baze americane pe teritoriul polonez, o cerere formulată de opoziţia conservatoare poloneză.

Pot fi oportunităţi pentru mobilizarea forţelor pe bază de rotaţie, dar nicio decizie nu a fost luată şi vom continua să discutăm, ca şi cu NATO, a răspuns Chuck Hagel.

Potrivit lui, militari americani vor fi mobilizaţi şi în ţările baltice, tot pentru consolidarea prezenţei NATO în Europa Centrală şi Orientală.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că un anumit număr de măsuri sunt avute în vedere “pentru consolidarea reactivităţii pe uscat, aer sau apă în Europa”. “Unele dintre aceste măsuri vor fi luate bilateral cu naţiuni membre NATO. Altele vor fi puse în aplicare în cadrul Alianţei”, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new