Petro Poroșenko a fost învestit ca președinte al Ucrainei

June 7, 2014

Petro Poroşenko, învestit sâmbătă în funcţia de preşedinte al Ucrainei, s-a angajat să menţină unitatea statului ameninţat de o insurecţie separatistă prorusă sângeroasă în partea de est a ţării, după ce a discutat la ceremoniile aniversare din Normandia cu președintele rus Vladimir Putin.

Ales pe 25 mai în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu 54,7% din voturile exprimate, miliardarul prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a depus jurământul, în Parlament, pe Constituţie şi Evanghelie, şi a fost declarat al cincilea preşedinte al Ucrainei independente.

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă, în cursul ceremoniei de învestire în funcţie, că va refuza orice “compromis” cu Rusia în privinţa orientării europene a ţării sale şi asupra apartenenţei Crimeei la Ucraina, relatează AFP.

Însă el a recunoscut că restabilirea păcii va fi imposibilă fără normalizarea relaţiilor cu Rusia, dar a insistat asupra faptului că statutul Crimeei, peninsula ucraineană anexată de către Rusia în martie, şi orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sunt negociabile.

Preşedintele a promis, de asemenea, “semnarea cât mai repede posibil” a părţii economice a asocierii cu Uniunea Europeană (UE) şi introducerea unui regim de călătorie fără vize pentru ucraineni. “Considerăm acest lucru ca primul pas către aderarea la Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Noul preşedinte s-a angajat, de asemenea, în discursul de învestire, în Parlament, să menţină unitatea ţării, a cărei parte est este devastată de o insurecţie separatistă prorusă, şi să conducă această fostă republică sovietică spre Uniunea Europeană (UE). “Nu vreau război, nu vreau răzbunare. Vreau pace şi voi face totul pentru unitatea Ucrainei”, a declarat Poroşenko în primul său discurs către naţiune.

Adresându-se locuitorilor regiunii industriale rusofone Donbas, aflate în mare parte sub controlul rebelilor şi unde intenţionează să efectueze în curând o vizită, el le-a promis să efectueze o descentralizare a puterii şi să garanteze utilizarea liberă a limbii ruse.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new