Petro Poroşenko este noul președinte al Ucrainei

May 25, 2014

Ucrainenii s-au prezentat duminică la urne  pentru desemnarea preşedintelui ţării, un scrutin care se desfăşoară în contextul conflictului separatist din est. Miliardarul Petro Poroşenko se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Petro Poroşenko: Priorităţile mele sunt să “pun capăt războiului” şi să duc Ucraina în UE

Miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, care s-a clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, a declarat că priorităţile sale sunt să “pună capăt războiului” şi să conducă ţara pe calea “integării europene”, relatează AFP.

“Prima mea călătorie va avea loc în Donbas”, bazinul minier din estul Ucrainei care reuneşte cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk, a anunţat Petro Poroşenko, în vârstă de 48 de ani, în faţa jurnaliştilor prezenţi la sediul său de campanie. “Nu exclud ca prima mea călătorie în străinătate să aibă loc în Polonia”, principala susţinătoare a Ucrainei în cadrul Uniunii Europene, a mai precizat Poroșenko.

Întrebat despre relaţiile cu Rusia, el a apreciat că acestea sunt “cele mai proaste din ultimii 200 de ani”, dar că vor exista “formate” de negocieri care vor permite reglarea problemelor actuale. Totodată, el s-a declarat în favoarea organizării alegerilor legislative anticipate în acest an.

Potrivit sondajelor de tip exit-poll, fostul premier Iulia Timoşenko a obţinut doar 12,9% din voturi. Iulia Timoșenko și-a recunoscut înfrângerea și i-a urat succes noului președinte.

Pe locul al treilea s-a clasat Oleg Liaşko (8%), urmat de Anatoli Griţenko (6,3%) şi de Serghei Tihipko (4,7 %). Mihailo Dobkin este creditat cu 2,1% din voturi, iar Petro Simonenko ar fi obţinut 1,1%.

În același timp, Vitali Kliciko, fostul campion mondial la box şi unul dintre liderii mişcării prooccidentale de contestare, a fost ales duminică primar al Kievului, a afirmat Petro Poroşenko, care s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidenţiale din Ucraina. Un sondaj efectuat la ieşirea de la urne îl creditează pe Kliciko cu peste 57% din voturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new