PM Netanyahu cere Congresului SUA noi sancțiuni împotriva Iranului

March 3, 2015

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți, într-un discurs rostit în Congresul american, că regimul iranian reprezintă ‘o amenințare pentru lumea întreagă’, informează AFP.

‘Regimul iranian reprezintă o amenințare importantă pentru Israel, însă și pentru pacea întregii lumi’, a declarat Benjamin Netanyahu, aplaudat de parlamentarii americani prezenți.

Israelul se opune ferm negocierilor actuale privind controversatul program nuclear iranian și, în opinia lui Benjamin Netanyahu, nici măcar un acord între puterile occidentale și Teheran nu va împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică.

‘Pentru a înțelege cât de periculos va fi Iranul cu arma nucleară, trebuie să înțelegem deplin natura acestui regim’, a subliniat premierul israelian. ‘Documentele care stau la baza întemeierii Iranului promit continuarea jihadului și numeroase state sunt pe cale să se prăbușească în Orientul Mijlociu’, a mai spus el.

Iranul este în mișcare și domină deja guvernele de la Bagdad, Damasc, Beirut și Sanaa, a avertizat premierul israelian, notează DPA.

‘În timp ce mulți speră că Iranul se va alătura comunității națiunilor, Iranul este pe cale să ‘înghită’ mai multe națiuni. Noi trebuie să fim uniți pentru a opri marșul teribil al Iranului de cucerire, subjugare și teroare’, a spus Netanyahu, referindu-se în special la Yemen, unde milițiile șiite houthi sprijinite de Teheran au preluat puterea.

‘Un acord cu Iranul nu îl va împiedica să producă bombe atomice. De fapt, Iranul se va putea dota cu arma nucleară și să producă mai mult’, a mai spus Benjamin Netanyahu, care speră că Congresul american va adopta noi sancțiuni împotriva Teheranului.

‘Întrucât acordul ar permite programului nuclear iranian să rămână în mare parte intact, Iranul s-ar putea dota cu o armă nucleară foarte rapid. Într-un singur an, potrivit estimărilor americane’, a afirmat premierul Israelului.

Șeful guvernului israelian a afirmat că negociatorii internaționali trebuie să mențină presiunea asupra Iranului și că orice acord ar trebui să ceară Iranului să-și oprească agresiunea împotriva vecinilor, sprijinul pentru terorism în lume și amenințările sale împotriva Israelului înainte de ridicarea oricăror restricții, notează Reuters.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new