Poate nu ultimul, dar totuși un ”papă negru” la Vatican ?

October 29, 2014

Academia Pontificală de Științe – Papa face declarații. Imediat presa titrează cu litere mari ceea ce crede ea că întrunește necesarul de senzațional: Papa – Teoria evoluție și cea a bing bangului sunt corecte. Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă magică.

De fapt, titlul este parțial adevărat – se poate lesne vedea, când citim declarația din articol – este vorba de niște ”nuanțe”.
“Atunci când citim despre creație în Geneza, riscăm să ne imaginăm că Dumnezeu este un magician cu o bagheta magică, cu care poate face orice. Dar nu e așa”, a explicat Papa Francisc.
El a creat oamenii și i-a lasat să evolueze conform legilor interne pe care le-a dat fiecăruia, pentru ca aceștia să atingă împlinirea. Big Bangul, despre care azi credem că este originea lumii, nu contrazice intervenția divinului creator ci, mai degrabă, o cere. Evoluția naturii nu este în contradicție cu noțiunea de creație, pentru că evoluția presupune crearea unor ființe care evoluează”, a mai spus Papa.
Bun – un papă deschis… Poate puțin prea deschis, căci, să ne amintim că semințele unui uriaș scandal germinau până de curând prin cabinetele cardinalilor Vaticanului. ”Într-un document intermediar al Sinodului care se desfășoară în această perioadă la Vatican (unii l-au numit Conciliul III), Biserica Catolică pledează pentru o atitudine foarte deschisă față de homosexuali. Papa Francisc este pe punctul de a imprima Bisericii Catolice o turnură capitală: pentru prima oară în istoria sa, aceasta se pregătește să dea undă verde divorțaților recăsătoriți să se împărtășească și, mai ales, manifestă o atitudine foarte deschisă către persoanele homosexuale.

Deși nu sunt încă oficiale, aceste decizii se află în documentul intermediar care rezumă dezbaterile de până acum ale Sinodului asupra Familiei ce se desfășoară la Vatican și fixează negru pe alb aceste obiective pe care Papa și le dorește foarte mult.”
Poate că, într-adevăr, se pregătește un Conciliu Vatican III. În definitiv, cine este acest Papă? Este el ultimul – chiar dacă nu este totuși negru? Sau este un papă pentru secolul XXI, al unui catolicism reformat? Mulţi se tem de “profeţia” care spune că ultimul papă va fi unul negru şi că, odată cu el, ar veni Sfârşitul. Ca atare, existau griji, că Peter Turkson, cardinal din Ghana (64 ani) ar putea ajunge papă. Se coroborau aici profeţia lui Malahia şi ideea că ultimul papă ar fi un anume “Petru Romanul”. Speculaţii. Şi totuşi, într-un anume fel, avem un papă “negru”. Jorge Mario Bergoglio este primul papă iezuit. Or, se ştie, şeful ordinului iezuit este numit “papa negru“. Aşa încât, într-un anume fel, forţând oarecum nota, avem un “papă negru”…
Are el misiunea de a continua munca Conciliului Vatican II, convocat de Ioan XXIII și continuat de Paul al VI-lea? (nu dezvolt, cine cunoaște, știe ce vreau să spun…) Remarc, în context, că Paul al VI-lea a fost beatificat pe 19 octombrie 2014, iar Ioan XXIII a fost canonizat (împreună cu Ioan Paul al II-lea) pe 27 aprilie 2014; însă ceremonia liturgică a canonizării nu s-a ținut pe 3 iunie (comemorarea morții – așa cum se procedează de obicei), ci pe 11 octombrie – data deschiderii Conciliului Vatican II.
Pius al XII-lea și Ioan Paul I (cel care a murit, destul de suspect, după doar 33 de zile de pontificat) nu s-au bucurat (până acum) de același ”tratament”…
Lucrurile sunt în desfășurare. Conciliul nu s-a încheiat, iar victoria cardinalilor conservatori este doar una temporară. Direcția dată de Suveranul pontif este una extrem de clară și schimbarea este tot mai aproape.
Poate că Francisc nu va fi totuși ultimul papă. Va fi el însă, unul ”negru” pentru catolicism?
Mihai Albișteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new