Polonia – Noul executiv a decis schimbarea tuturor șefilor serviciilor secrete

November 19, 2015

Decizie surprinzătoare pentru o parte a eșichierului politic polonez și predictibilă pentru cealaltă parte, la nici o săptămână de la venirea la putere a partidului conservator Lege și Justiție (PiS) și învestirea noului guvern de la Varșovia ce a înlocuit vechea guvernare centristă a Platformei Civice condusă de Ewa Kopacz. La propunerea premierului Beata Szydlo, șefii celor patru servicii de informații și contrainformații din Polonia și-au înaintat demisiile.

Anunțul a fost făcut joi, 19 noiembrie 2015, de șeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea și controlul activității serviciilor secrete, Marek Opiola, la trei zile de la instalarea cabinetului Szydlo, cu o pronunțată orientare eurosceptică, transmite AFP, citată de Agerpres. Miercuri, noul Prim Ministru Szydlo (photo), într-un discurs rostit în Sejm, camera inferioară a Parlamentului polonez, a prezentat prioritățile programului său pentru primele 100 de zile de guvernare.

Reunită în cursul nopții de miercuri spre joi, Comisia parlamentară de control asupra serviciilor a aprobat propunerea, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, de plecare din funcții „la cerere” a celor patru oficiali vizați: șefii celor două servicii civile, Agenția de Informatii (AW) și Agenția de Securitate Internă (ABW), precum și șefii celor două servicii militare, Serviciul de Informații Militare și Serviciul de Contraspionaj militar.

Ministrul de Externe al Poloniei: „Nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficiența”

Într-o declaratie dată în urmă cu câteva ore postului de televiziune privat TVN24, noul ministru de Externe Witold Waszczykowski ar fi spus despre activitatea șefilor serviciilor secrete demisionari/destituiți că reprezenta o amenințare chiar mai mare decât aceea venită din exterior și că, în ultimii ani, Agenția de Securitate Internă a făcut poliție politică: „Munca responsabililor demisionari în funcțiile lor constituia o amenințare mai importantă decât amenințările venite din străinătate… Nu vorbesc despre toți, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior”. Conform surselor citate, ministrul Witold Waszczykowski ar fi ținut să sublinieze că „nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oamenii care nu și-au dovedit eficiența”.

De partea cealaltă, o reacție ar fi venit din partea fostului coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, care ar fi denunțat o lovitura de forță nocturnă împotriva serviciilor speciale care „a creat o situatie periculoasa pentru stat”.

2 responses to “Polonia – Noul executiv a decis schimbarea tuturor șefilor serviciilor secrete”

  1. M. Rădulescu says:

    Agenţii FSB trebuie înlăturaţi cât mai repede din structurile ţărilor UE

  2. […] Polonia – Noul executiv a decis schimbarea tuturor șefilor serviciilor secrete […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new