Polonia scutește de impozit extragerea de gaze de șist până în 2020

March 11, 2014

Guvernul polonez a decis marti sa scuteasca de impozit industria gazelor de sist pana in 2020, a anuntat primul ministru Donald Tusk, citat de AFP.

Extrem de atenta să-și asigure independența energetică, Polonia, foarte dependentă de gazul rusesc, mizeaza mult pe gazul de sist, cu rezerve evaluate intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

“Am adoptat soluții destinate încurajării explorării gazelor de șist”, printre care o scutire de impozit pentru exploatare pana in 2020, a precizat primul ministru. Acesta a mentionat ca, dupa aceasta data, impozitele “nu ar trebui sa depaseasca 40% din veniturile de exploatare”.

Aproximativ 50 de foraje au fost realizate până în prezent în Polonia. O prima extractie, cu titlu experimental, a fost lansata în iulie 2013. Pentru a stabili rentabilitatea exploatarii comerciale, sunt necesare circa 350 de foraje. Cea mai mare economie din fostul bloc estic care a aderat la UE, Polonia consumă in prezent circa 15 miliarde m3 de gaze naturale anual, dintre care doua treimi sunt importate, in principal din Rusia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new