Polonia: Șeful Counter Intelligence Center of Excellence (afiliat NATO) a fost înlocuit de noua putere executivă

December 19, 2015

După schimbarea din funcție a șefilor serviciilor secrete, guvernul Szydlo din Polonia l-a înlocuit și pe șeful unei unități afiliate NATO din Varșovia. Anunțul a fost făcut în timpul unui raid, efectuat la miezul nopții de joi spre vineri, de către funcționarii Ministerului Apărării și poliția militară, aceasta fiind cea mai recentă mișcare a noului guvern al țării de a prelua controlul asupra instituțiilor de stat cu rol strategic, scrie Financial Times.

Reprezentanții Ministerului Apărării și Forțelor Armate au intrat în sediul Counter Intelligence Center of Excellence, centru de cercetare polono-slovac afiliat NATO din centrul Varșoviei la 01:30, pentru a-i îndepărta de la conducere pe oficialii care nu se bucură de sprijinul noii administrații. Totodată, a fost anunțată numirea unui nou șef la cârma instituției cu rol esențial în relația cu Alianța Nord-Atlantică.

Referitor la declarațiile alarmiste ale opoziției din Polonia, reprezentanții oficiali ai NATO au precizat că evenimentele din noaptea trecută au fost o problemă ce ține de lupta politică internă, subliniind că instituția mentionată nu a fost ‘acreditată’ de către NATO. ”Centrul nu este un organ al NATO, ci un ‘centru internațional de cercetare’, care funcționează la Varșovia”.

“Este vorba despre garantarea funcționării normale a instituțiilor statului, care, din păcate, nu funcționează întotdeauna corect” a declarat ministrul adjunct al Apărării, Bartosz Kownacki la radio RMF. “Într-un fel, ca să spunem un adevăr important, a fost dificil să se stabilească dacă există de fapt oameni competenți … din conducerea precedentă.”

“Ministerul Apărării are dreptul să folosească toate unitățile din subordinea sa, inclusiv Poliția militară” a adăugat Kownacki.

Raidul și schimbarea fără prea multe explicații a conducerii centrului afiliat NATO, au fost criticate de fostul șef al unității și de policienii de opozitie. Aceasta este cea mai nouă mișcare a partidului de dreapta, naționalist, Lege și Justitie – ajuns recent la putere, de a-și consolida puterea în Polonia, amplasându-și oamenii în agenții guvernamentale, servicii, companii de stat și sistemul de justiție.

De menționat în acest context că Varșovia va găzdui Summitul NATO din iulie 2016, în condițiile în care atât Polonia cât și alte țări est-europene încearcă să convingă alianța vestică să ofere mai mult sprijin sistemelor de apărare națională pentru a face față în caz de nevoie amenințării ruse.

One response to “Polonia: Șeful Counter Intelligence Center of Excellence (afiliat NATO) a fost înlocuit de noua putere executivă”

  1. […] Polonia: Șeful Counter Intelligence Center of Excellence (afiliat NATO) a fost înlocuit de noua pu… […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new