Premierul grec cere Germaniei rambursarea indemnizațiilor de război

February 8, 2015

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a evocat, duminică seară, “obligația istorică” a țării sale de a cere Germaniei indemnizații de război, un subiect asupra căruia Berlinul a spus deja “nu”, notează AFP, citată de Agerpres.

“Există o obligație morală față de poporul nostru, față de istorie, față de toate popoarele europene care s-au bătut și și-au dat sângele împotriva nazismului, o obligație istorică de a cere Germaniei “indemnizații de război și rambursarea împrumutului forțat” la care țara sa a fost obligată de naziști și care nu a fost rambursat niciodată, a declarat Tsipras, în discursul său de politică generală în fața Parlamentului elen.

Printre altele, Tsipras a dat asigurări că Executivul său dorește să-și țină “toate promisiunile” făcute în campania electorală și că, în același timp, “să-și onoreze datoria” printr-un nou program pe care îl solicită partenerilor europeni. De asemenea, prim-ministrul grec “a invitat partenerii” țării să vină la masa negocierilor, pentru a discuta despre modul de a face viabilă” datoria.

“Grecia face propuneri, ea nu mai primește ordine și nici comenzi prin email”, a spus Tsipras, în aplauzele audienței.

Pe de altă parte, Alexis Tsipras a anunțat restabilirea “până în 2016” a salariului minim de 750 de euro, față de 580 în prezent. Tsipras a făcut acest anunț în fața Parlamentului grec, printre numeroase alte măsuri destinate să lupte “împotriva crizei umanitare” provocate de austeritatea impusă Greciei de creditorii ei, potrivit afirmațiilor sale.

Astfel, printre primele măsuri, Tsipras a anunțat “reinstalarea” printr-o lege a fostei televiziuni publice ERT, închisă în iunie 2013.

Sursa: Agerpres. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new