Premierul japonez Shinzo Abe efectuează un turneu în Africa

January 6, 2014

Premierul japonez Shinzo Abe va începe joi, 9 ianuarie 2014, un turneu în Africa, respectându-și o promisiune făcută în iunie în cadrul unui summit Africa-Japonia, în contextul competiției tot mai mari cu China pe continentul african, relatează luni AFP.

Potrivit unor informații apărute în presa niponă, Shinzo Abe, primul șef de guvern japonez care efectuează o vizită în Africa în ultimii opt ani, se va deplasa în Mozambic, Cote d’Ivoire și Etiopia, dar și în Oman.

În Mozambic, el ar urma să anunțe un angajament de peste 60 miliarde de yeni (577 milioane de dolari, 423 milioane de euro) reprezentând un împrumut pentru construirea de autostrăzi, apoi 10 miliarde de yeni în Etiopia pentru realizarea unei centrale geotermice.

La 1 iunie 2012, în cursul celei de-a cincea Conferințe internaționale de la Tokio pentru dezvoltarea Africii (TICAD) desfășurate la Yokohama, Japonia a anunțat un ajutor public de 32 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru Africa. În prezența a aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern africani reuniți la Yokohama (regiunea Tokyo), premierul Shinzo Abe a promis aceste fonduri în cadrul unui pachet global de ‘ajutor public și privat’ echivalent cu 24,2 miliarde de euro pentru ‘a susține dezvoltarea continentului african’.

Potrivit Agerpres, turneul, efectuat împreună cu 50 de importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din Japonia, survine în aceeași perioadă cu un turneu similar efectuat de șeful diplomației chineze Wang Yi, care a plecat luni spre Etiopia, Djibouti, Ghana și Senegal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new