Premierul Poloniei, Donald Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European. Federica Mogherini, şefă a diplomaţiei UE

August 30, 2014

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat în funcţia de preşedinte al Consiliului European, iar ministrul italian de Externe Federica Mogherini în postul de şef al diplomaţiei UE, a anunţat sâmbătă preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy, informează AFP, potrivit Mediafax.
Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia au fost discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.
Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului. Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, deoarece Polonia face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.
Federica Mogherini, în vârstă de 41 de ani, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puţin fermă faţă de Rusia, era de asemenea creditată cu şanse mari de a obţine postul de şef al diplomaţiei europene. Ea provine din Partidul Democrat italian, membru al familiei socialiste europene.
După victoria zdrobitoare a Partidului Democrat în alegerile europene, premierul italian Matteo Renzi a propus-o pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton. Federica Mogherini, care are puţină experienţă, şi-a multiplicat în ultimul timp călătoriile în străinătate, în special în Ucraina şi Rusia. Întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin i-a atras critici aspre din partea mai multor ţări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi “prorusă”. De altfel, numirea sa a fost primită pozitiv la Moscova.
Viitoarea șefă a diplomației europene a declarat că blocul comunitar trebuie să menţină deschisă calea către o soluţie diplomatică în criza din Ucraina. “În contextul în care ne gândim şi lucrăm la nivelul sancţiunilor, de asemenea trebuie să avem în vedere să menţinem deschisă calea diplomatică… sperând că această combinaţie, o combinaţie înţeleaptă, poate fi eficientă”, a spus ea la o conferinţă de presă de la Bruxelles, după ce a fost anunţată numirea ei în funcţia de şefă a diplomaţiei UE, informează AFP, potrivit Agerpres.

La rândul lui, noul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a spus că UE are nevoie de o poziţie curajoasă, dar nu radicală în conflictul din Ucraina, pentru că scopul final trebuie să fie pacea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new