Premierul rus Medvedev a numit un nou șef la “Rosoboronzakaz”

October 5, 2012

Prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev a numit un nou director al Serviciului Federal pentru comenzile de stat (achiziţii) din domeniul apărării (“Rosoboronzakaz”), conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului rus. Potrivit RIA Novosti, această instituţie strategică va fi condusă de Alexandru Potapov, care a deţinut funcţia de şef al Departamentului de Industrie a armelor convenționale, muniții și substanțe chimice speciale din cadrul Ministerului Comerțului.
Potapov va ocupa funţia deţinută de Lyudmila Vorobyov, care a fost numită în fruntea serviciului pe 3 decembrie 2011. Anterior, aceasta a activat în calitate de director adjunct al “Rosoboronzakaz”. Presa rusă semnala în septembrie 2011, că în urma unor verificări, o comisie guvernamentală  a trecut-o pe Lydmila Vorobyev în “lista neagră” a funcționarilor responsabili pentru eșecul unor importante proiecte publice.
Potrivit publicaţiei Izvestya, numirea lui Potapov în fruntea “Rosoboronzakaz” era cunoscută din ziua demiterii din funcţie a Lydmilei Vorobyev. Candidatura lui Potapov a fost aprobată de curatorul industriei de apărare ruseşti,  viceprim-ministru Dmitri Rogozin.

Alexandru Potapov, s-a născut în 1963 și a absolvit Colegiul militar tehnic de la Moscova, specializarea „dispozitive optico-electronice”. În 2002-2004, Potapov a fost numit Director general adjunct al Agenției ruse pentru arme convenționale, ulterior a devenit șef al Direcţiei pentru arme convenționale din cadrul Agenției Federale pentru industrie. Din 2008 a condus Departamentului de Industrie a armelor convenționale, muniții și substanțe chimice speciale din cadrul Ministerului Comerțului.

Obiectivul de activitate a “Rosoboronzakaz” este de a controla executarea contractelor de achiziții publice în sectorul de apărare, inclusiv furnizarea de armament și echipamente. Începând cu luna mai 2012, Oficiul a fost transferat de la Ministerul Apărării sub autoritatea directă a guvernului. În luna august, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a încredinţat premierului Medvedev misiunea de a institui un control al prețurilor în industria de apărare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new