Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept “un stat terorist”

November 19, 2012

Astăzi au continuat, pentru a şasea zi consecutiv, raidurile aeriene şi tirurile de artilerie israeliene asupra ţintelor din Fâşia Gaza. Numărul victimelor se ridică la peste 101 de palestinieni şi trei israelieni, în timp ce alte peste 700 de persoane au fost rănite de ambele părţi, 660 în Fâşia Gaza şi 41 în Israel, potrivit ultimului bilanţ. Ieri a fost cea mai sângeroasă zi, aviaţia israeliană lovind locuinţe ale liderilor Hamas, gruparea militantă care controlează enclava palestiniană, atacuri soldate cu 23 de morți.
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii de externe din ţările membre ale UE “au cerut încetarea urgentă a ostilităţilor”, exprimând susţinere pentru eforturile de mediere ale Egiptului şi salutând misiunea secretarului general ONU, Ban Ki-moon, în regiune, informează AFP. La rândul său, Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Israelului sa arate “retinere” in ceea ce priveste operatiunea de aparare impotriva atacurilor cu rachete dinspre Gaza.
“Bineinteles ca Israelul are dreptul la auto-aparare si atacurile impotriva Israelului trebuie sa inceteze. Insă comunitatea internatională asteaptă ca Israelul sa dea dovada de retinere”, a spus Rasmussen, citat de presa Occidentală.
Cea mai necruţătoare reacţie a venit însă din partea premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care în cadrul unei conferinţe a Consiliului Islamic Eurasian a calificat Israelul drept “un stat terorist”, acuzând de asemenea Naţiunile Unite de atitudine incorectă faţă de musulmani. “Toţi acei care asociază islamul terorismului, acum închid ochii şi întorc capul în faţa masacrului israelian din Gaza” a subliniat premierul turc. Relaţiile dintre Ankara şi Tel-Aviv s-au deteriorat drastic după incidentul din 2010, culminând cu expulyarea ambasadorului israelian în Turcia şi îngheţarea colaborării militare. De altfel, ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu se află împreună cu alţi miniştri de externe din Liga Arabă în Fâşia Gaza, au confirmat surse de la Ankara.
Israelul a dat astăzi un ultimatum de 36 de ore grupării Hamas să înceteze tirurile cu rachete, în caz contrar statul evreu va fi nevoit să recurgă la o „soluție militară completă”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new