Premierul Ucrainei, Arseni Yatseniuk, şi-a anunţat demisia

April 10, 2016

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, şi-a anunţat duminică demisia, în cadrul unui discurs televizat, informează Reuters.

Primul ministru al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, criticat virulent în special pentru întârzierea reformelor, și-a anunțat demisia duminică după două luni de presiuni din partea partenerilor săi de coaliție de a renunța la conducerea executivului de la Kiev.

“După ce am făcut totul pentru a asigura stabilitatea țării și a construi o tranziție cât mai calm posibilă, am decis să părăsesc postul de prim ministru al Ucrainei”, a declarat el, în timpul unei emisiuni a televiziunii ucrainene, potrivit AFP.

“Am luat decizia de a demisiona din funcţia de premier al Ucrainei. Marţi, 12 aprilie, voi prezenta demisia Parlamentului”, a spus acesta.

“Decizia mea este bazată pe mai multe motive: criza politică artificială care a izbucnit în Guvern, dorinţa de a schimba o persoană care a «orbit» responsabili politici şi a paralizat dorinţa acestora de a aduce schimbări veritable acestei ţări”, a continuat el.

Acest anunț intervine la mai puțin de două luni după ce Arseni Iațeniuk a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlament, care nu a reușit să adune voturile necesare pentru a-l demite în ciuda apelul făcut de șeful statului, Petro Poroșenko, de a demisiona după o serie de scandaluri de corupție.

Demisia sa urmează să fie aprobată marți de parlament (Rada Supremă), dar Petro Poroșenko l-a desemnat deja pe actualul președinte al legislativului ucrainean, Volodimir Groisman, pentru a-i succede în funcție prim ministrului demisionar. Președintele Radei Supreme, Groisman, este unul dintre colaboratorii apropiați ai președintelui Poroshenko, căruia îi datorează promovarea în cariera politică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new