Președintele Barack Obama: ”Statul Islamic nu reprezintă o amenințare existențială pentru SUA”

January 13, 2016

Președintele american Barack Obama a afirmat, marți seara, în cadrul tradiționalului discurs despre Starea Națiunii rostit în fața Congresului de la Washington, că gruparea Statul Islamic “nu reprezinta o amenințare existențială” pentru Statele Unite, notează AFP. Un discurs slab prin care ”Obama a încercat să vândă optimism unei națiuni tot mai nervoase și îngrijorate” menționează jurnaliștii de la CNN.

“Luptătorii din spatele camionetelor și sufletele rătăcite care complotează în apartamente sau garaje sunt un pericol pentru civili, dar nu au reprezentat o amenințare existențială pentru națiunea noastră”, a fost replica lui Obama față de acuzele aduse de republicani care i-au reproșat președintelui american că a slăbit puterea SUA în exterior, potrivit CNN.

Obama a evitat în discursul său problemele sensibile din economie, susținând însă că a reușit în mandatul său o înjumătățire a numărului de șomeri și a creat peste 14 milioane de locuri de muncă, iar economia SUA continuă să fie cea mai solidă din lume.

Congresul, for dominat de republicani, a fost din nou ținta acuzelor lui Obama care a reamintit de blocarea mai multe politici economice, dar mai ales faptul că reprezentanții Congresului i-au ”înmormântat” reforma în Sănătate.

De asemenea, tot Congresul este vinovat, spune președintele SUA, fiindcă s-a întârziat cu închiderea închisorii de la Guantanamo Bay, văzută de opinia publica internațională ca un adevărat lagăr de concentrare. Cea de a doua țintă predilectă a discursului președintelui Obama a reprezentat-o candidatul la Casa Albă, Donald Trump, și declarațiile sale în multe cazuri complet neinspirate și generatoare de frică și intoleranță.

Așa cum presa anticipase, Barack Obama a tratat pe larg în discursul său teme ecologiste (combustibili, mașini nepoluante…) și a tras un semnal de alarmă în privința încălzirii globale acuzându-i de iresponsabilitate pe acei factori de decizie care nu iau în serios problema poluării în SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new