Preşedintele Donald Trump a semnat actul de retragere a SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

January 23, 2017

Aşa cum a promis în campania electorală, preşedintele Donald Trump a decis ieşirea Statelor Unite din Acordul de Parteneriat Economic din Pacific. Tratatul, văzut ca o contrapondere la influența tot mai mare a Chinei, a fost semnat în 2015 de 12 țări din Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială, însă nu a intrat încă în vigoare.

Președintele american, Donald Trump, a semnat luni actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, relatează agențiile internaţionale de presă. “Vorbim despre acest lucru de mult timp”, le-a spus noul președinte american jurnaliștilor prezenți la ceremonia de semnătură, considerând că decizia “este o alegere bună pentru lucrătorul american”.

Statele Unite au semnat acordul dar nu l-au ratificat. Tratatul propunea promovarea dezvoltării economice, creşterea nivelului de viaţă şi a productivităţii. Printre criticii acordului se numără Uniunea Europeană şi Rusia. Tratatul, promovat de administraţia Obama, a fost considerat un instrument de consolidare a zonei în faţa expansiunii economice a Chinei.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administrației Obama către regiunea Asia-Pacific în fața unei Chine care se dezvoltă rapid.

SUA semnase TPP, dar încă nu îl ratificaseră.

Donald Trump anunţase anterior învestirii sale că, încă din prima zi a președinției sale, va angaja retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific. TPP a fost semnat în 2015 de 12 țări din regiune, excluzând China.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new