Președintele Iohannis a discutat cu șeful MI6 despre stabilitatea regiunii Mării Negre

June 24, 2015

Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii (SIS/MI6), Alex Younger.

 Cei doi au discutat componenta de securitate a parteneriatului strategic dintre cele două țări, “fiind exprimată aprecierea deosebită pentru substanța relației de cooperare dintre comunitatea de informații din România și cea din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

 “A fost discutată situația de securitate regională, fiind subliniat interesul deosebit pe care ambele țări îl acordă stabilității regiunii Mării Negre, precum și buna cooperare dintre serviciile de informații române și britanice în combaterea terorismului, amenințărilor transfrontaliere și provocărilor specifice războiului hibrid”, se mai spune în comunicat.

Alex Younger a mai avut marți și o întrevedere cu șeful SRI, Eduard Hellvig, potrivit unui comunicat al Serviciului Român de Informații. ”În cadrul întâlnirii, cei doi șefi de servicii de informații au abordat teme de interes comun, relevante pentru dimensiunea de securitate și intelligence a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Cu acest prilej, interlocutorii au apreciat profunzimea cooperării în domenii precum prevenirea şi combaterea terorismului, a amenințărilor transfrontaliere sau în scopul asigurării securității cibernetice. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de situația de securitate din plan regional, respectiv despre evoluțiile cu potențial impact asupra securității celor două state și a spaţiului euro-atlantic” se arată în comunicatul menționat.

De asemenea, șeful MI6 a avut și o întâlnire cu premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria.

Șeful serviciului secret britanic, în vârstă de 51 de ani, cu studii în economie, amator de muzică, navigaţie şi alpinism, căsătorit şi cu doi copii, lucrează pentru MI6 din 1991. În ultimii doi ani a supervizat operațiunile SIS la nivel mondial. Alex Younger a preluat conducerea MI6 la 3 noiembrie 2014, vizita în România numărându-se printre primele deplasări externe ale acestuia în noua sa calitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new