Președintele Iohannis participă la Consiliul European de Vară (Bruxelles, 22 – 23 iunie 2017)

June 21, 2017

Președintele Klaus Werner Iohannis, participă la Bruxelles, împreună cu ceilalți lideri ai țărilor membre UE, la Consiliul European de Vară, ale cărui lucrări vor avea loc în perioada 22 – 23 iunie 2017.

Pe agenda reuniunii se află mai multe teme de discuție de la securitate, creștere economică, migrație și schimbările climatice până la negocierile privind Brexit.

Migrație

Potrivit agendei oficiale, Consiliul European va evalua punerea în aplicare a măsurilor adoptate în vederea opririi fluxului de migrație de pe ruta central-mediteraneeană. Liderii vor discuta, de asemenea, despre evoluțiile de pe ruta est-mediteraneeană, declarația UE-Turcia și instrumentele create pentru a aborda cauzele profunde ale migrației.

În plus, Consiliul European va dezbate reforma sistemului european comun de azil, inclusiv principiile responsabilității și solidarității. Legat de dimensiunea externă a migrației, se va face o evaluare a implementării Cadrului de Parteneriat privind cooperarea cu statele terțe, la un an de la lansarea acestuia.

Securitate și Apărare

Șefii de stat sau de guvern vor analiza progresele înregistrate în consolidarea cooperării UE în privința securității externe și a apărării. De asemenea, aceștia vor face un bilanț al situației UE din punctul de vedere al securității interne.

”Referitor la domeniul de securitate şi apărare, discuțiile (din cadrul Consiliului-nr.) vor avea în vedere principalele demersuri care trebuie întreprinse la nivel european pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii și creșterea nivelului de securitate internă a UE. Preşedintele Klaus Iohannis va reafirma disponibilitatea României de a participa în mod activ la identificarea şi punerea în aplicare a celor mai bune măsuri de prevenire şi contracarare a diverselor provocări la adresa securității cu care se confruntă Uniunea” informează Administrația Prezidențială.

Consiliul European vor analiza și eforturile de aprofundare a pieței unice și va identifica domenii în care progresele trebuie accelerate.

Liderii vor aproba recomandările specifice fiecărei țări și vor încheia semestrul european 2017. De asemenea, aceștia vor discuta aspecte relevante pentru viitoarea reuniune G20 din 7-8 iulie de la Hamburg.

În plus, liderii UE vor analiza chestiuni specifice de politică externă, având în vedere evenimentele recente. Ei vor discuta, de asemenea, despre punerea în aplicare a Acordului de la Paris și despre modalitățile de consolidare a Europei digitale.

Negocierile privind Brexitul

De asemenea, Consiliul European (articolul 50) în formatul UE 27 se va reuni la 22 iunie, după cina de lucru pentru a discuta problemele legate de Brexit. Consiliul European va trece în revistă cele mai recente evoluții în ceea ce privește negocierile desfășurate în urma notificării transmise de Regatul Unit în temeiul articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene. În marja acestei reuniuni, se preconizează că liderii vor adopta modalitățile procedurale pentru transferul agențiilor UE situate, în prezent, în Regatul Unit.

Întâlnire bilaterală româno-franceză

În marja reuniunii, președintele Klaus Iohannis va avea discuții separate cu omologul său francez, Emmanuel Macron, discuții care au loc după întrevederea cu cancelarul Angela Merkel, în cadrul vizitei oficiale pe care a făcut-o în această săptămână în Germania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new