Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe poporului rus

April 4, 2017

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis marţi, 4 aprilie, președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, un mesaj de condoleanțe, în urma atacului care a avut loc la metroul din Sankt Petersburg.

„Doresc să exprim sincere condoleanțe dumneavoastră, poporului rus și familiilor îndoliate ca urmare a atacului revoltător de la metroul din Sankt Petersburg, care a făcut victime în rândul populației civile, curmând vieți nevinovate și rănind grav alți pasageri.

Întreaga noastră compasiune se îndreaptă către familiile greu încercate ale victimelor, cărora le suntem alături, și către cei răniți, cărora le urăm însănătoșire grabnică” se arată în mesajul Președintelui României.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanța continuării eforturilor conjugate și coordonate în lupta cu flagelul terorismului și extremismului violent, pentru prevenirea şi combaterea acestora.

Un mesaj similar a venit și din partea Casei Albe, în cadrul unei convorbiri telefonice între președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, dar și din partea liderilor europeni.

Între timp, profilul presupusului autor al atentatului terorist care a avut loc luni la metroul din Sankt Petersburg, soldându-se cu 14 morți și 49 de răniți, a început să prindă contur, relatează AFP. Chiar dacă atacul nu a fost revendicat, Comisia de Anchetă al Rusiei examinează eventualele legături ale lui Akbarjon Djalilov, 22 de ani, cu organizația jihadistă Statul Islamic (SI). Este pentru prima dată când anchetatorii menționează gruparea Statul Islamic.

‘O percheziție a avut loc la domiciliul său’, a anunțat Comisia de Anchetă, fără a preciza unde se află acest domiciliu. Tot potrivit comunicatului acestei Comisii, camerele de supraveghere îl arată pe Akbarjon Djalilov ‘ieșind din locuința lui cu o geantă și un rucsac’.

Înainte să ‘acționeze’ o ‘bombă artizanală’ între stațiile Sennaia Ploșiadi și Tehnologhiceskii Institut, bărbatul de 22 de ani, născut în Kârgâzstan, a amplasat o a doua bombă într-o altă stație în centrul orașului, dezamorsată la timp de forțele de securitate.

Mai mult de 40 de persoane, printre care martori oculari și angajați de la metrou, au fost interogați de anchetatori, a precizat Comisia de Anchetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new