Prima destinație a noului președinte al Chinei – Moscova

March 24, 2013

La mai puțin de zece zile de la anunțul oficial al Beijing-ului privind alegerea unui nou președinte al Chinei, Xi Jinping și-a ales ca primă destinație a unei vizite de stat Federația Rusă, după care va pleca într-un turneu în Africa, un spațiu în care după cum bine se știe China a investit enorm în ultimii ani.

Liderul chinez s-a întâlnit la Kremlin cu omologul său Vladimir Putin, dar și cu premierul Dmitry Medvedev și ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu. Pe agenda discuțiilor bilaterale s-a aflat în principal strategia de colaborare în plan economic și militar dintre Rusia și China pentru următorii 10 ani, adică atât cât va dura mandatul de președinte al liderului chinez. O perioadă care se suprapune în mare parte cu Strategia de dezvoltare până în 2020 a Rusiei.

Potrivit site-ului Vocea Rusiei, în cele două zile de discuții și negocieri au fost semnate și o serie importantă de acorduri comerciale. De altfel, liderul chinez Xi Jinping a subliniat că doreşte ca ”până în 2015 schimbul comercial dintre Rusia şi China să crească până la o sută de miliarde de dolari”. Astfel,Vnesheconombank, China Investment Corporation, Fondul rus de investiţii directe şi Fondul ruso-chinez de investiţii au semnat un memorandum de înţelegere reciprocă, care stabileşte principiile dezvoltării cooperării în domeniul investiţiilor în proiecte de infrastructură şi proiecte în Extremul Orient al Rusiei.Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un memorandum privind livrările de gaz pe traseul de est în China.

De asemenea, Rosneft şi CNPC au semnat un acord privind furnizarea de petrol cu plata în avans din Rusia în RP Chineză, precum şi un acord de cooperare în domeniul explorării şi extracţiei miniere şi a livrărilor de hidrocarburi, menționează sursa citată. Mai mult, Rosneft și-a dat acordul pentru triplarea volumului de combustibil livrat Chinei în schimbul unui împrumut de 2 miliarde de dolari asigurat de Banca de Stat de Dezvoltare a Chinei.

În plan militar, ”Relaţiile strategice dintre China şi Rusia şi cooperarea dintre Forţele Armate ale celor două ţări vor continua să se dezvolte intens”, a declarat preşedintele Chinei, Xi Jinping, la finalul întâlnirii cu ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu. La rândul său, oficialul rus a menţionat că „problemele examinate vor contribui la dezvoltarea cooperării militare şi tehnico-militare între cele două ţări”. De asemenea, el a menţionat că urmează să se întâlnească cu ministrul chinez al Apărării, Chang Wanquan pentru a discutat concret strategia de cooperare și modalitățile de realizare.

***

Parlamentul chinez l-a ales pe 14 martie 2013 pe Xi Jinping ca președinte al țării, o formalitate pentru noul lider al Partidului Comunist (PCC), prin care s-a încheiat astfel perioada de tranzitie în fruntea celei de-a doua cea mai mare putere din lume, începută în noiembrie anul trecut. În vârstă de 59 de ani, Xi Jinping îi succede lui Hu Jintao și îl va avea alături pe Li Keqiang în calitate de prim-ministru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new