Primarul, hotarul și Centenarul

February 8, 2018

Victor Nichituș

”Aleşii locali din Republica Moldova care vor semna declaraţii de Unire cu România ar putea fi invitaţi la Iaşi, la un dineu unionist”, declarația aparține primarului de Iași, Mihai Chirica și a fost făcută zilele trecute la o emisiune a TVR Moldova care emite în Republica Moldova. De aici.

Vizita pe care a făcut-o recent primarul Iașului la Chișinău vine după întâlnirea avută pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, cu primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, care a fost prezentă la manifestările de la Iași. Vizita face parte dintr-o serie de evenimente consacrate celor zece ani de la semnarea Acordului de înfrățire dintre municipiile Iaşi şi Chişinău. Primarul Chirica a anunțat că, în cadrul colaborării transfrontaliere dintre Republica Moldova și România, cele două municipii vor implementa în comun trei proiecte. Este vorba de reabilitarea clădirii în care a funcționat în urmă cu o sută de ani Sfatul Țării, crearea unui centru de cercetare etnică, și a unui centru de pregătire a medicilor și angajaților medicali în vederea asistenței persoanelor în etate. De asemenea, Chirica a declarat presei moldovene că va ajuta companiile de IT din Chișinău, care ar putea beneficia de un schimb de experiență la Iași. De aici.

 

Interesul primarului ieșean pentru tematica basarabeană merită însă o analiză mai aprofundată. Este primul care și-a anunțat disponibilitatea de a marca Centenarul Marii Unirii sub egida „Iași, Capitala Renașterii Naționale” și a anunțat că evenimentele care se vor desfășura în perioada 2018 vor transforma Iașul în Capitala Marii Uniri. Are și de ce: în urmă cu o sută de ani, la 27 martie, Iașul și Chișinăul au fost primele orașe care au dat startul României Mari. Mai mult, la o sută de ani distanță, primul contact al basarabenilor cu România s-a făcut în primă instanță prin Iași, mulți dintre ei având domiciliul aici.

Cine este Mihai Chirica, politicianul interesat de soarta moldovenilor de peste Prut ?

Este singurul președinte al unei organizații municipale a PSD care a câștigat alegerile locale într-un mare oraș românesc (al doilea ca mărime din România) – Iașul. O victorie zdrobitoare, care a dat acestei formațiuni politice cel mai mare scor electoral din istorie. Tot el a fost cel care a asigurat majoritatea social democrată atât în Consiliul Local, cât și în Consiliul Județean. Datorită lui, în decembrie 2016, social democrații ieșeni au obținut, la alegerile parlamentare, cel mai mare număr de senatori și deputați. O carieră fulminantă urmată de o cădere pe măsură: din fotoliul de vicepreședinte al PSD, primarul de Iași și-a permis să îl critice pe Liviu Dragnea. În ianuarie 2017 și-a anunțat susținerea pentru premierul Grindeanu în condițiile în care organizația județeană a PSD s-a poziționat de partea liderului partidului, Liviu Dragnea. Ca urmare, la o ședință a CExN al PSD, Chirica a fost suspendat din toate funcțiile politice, dar fără a i se aplica sancțiunea de excludere din partid.

Bătălia din interiorul social democraților ieșeni continuă și în prezent. Pe 6 februarie, la câteva zile după vizita efectuată de Mihai Chirica la Chișinău, Comisia de etică a PSD Iași a recomandat excluderea din partid a acestuia. Membrii acestei comisii și-au argumentat cererea prin faptul că primarul de Iași și-ar permite să critice în mod repetat acțiunile liderului social democrat, Liviu Dragnea. De aici.

Nu se știe cum se va termina epopeea excluderii lui Chirica din PSD. Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan declara recent că, excluderea lui Chirica din rândurile social democraților români ar echivala cu renunțarea la șansa de a câștiga și în 2020 Primăria municipiului Iași. Însă…

Imaginea de dizident pe care Chirica și-a construit-o cu migală în ultimul an, de conducător al ”rebeliunii” interne din PSD împotriva lui Dragnea, are priză la publicul larg din urbea moldavă și nu doar. Indiferent dacă va rămâne sau nu în PSD, Chirica are însă o strategie proprie în care este inclusă și Republica Moldova. Pe unde e destul de vocal în ultimul timp și fostul președinte Traian Băsescu, deși opiniile celor doi nu prea coincid. Am putea specula că primarul Iașului testează piața pentru o posibilă orientare către PMP la viitoarele alegeri locale. Voturile moldovenilor cu buletin de Iași l-ar putea ajuta decisiv dacă decide să candideze sub umbrela PMP sau independent? Sau poate că primarul de Iași își propune ceva mai mult? Cert este că motivul pentru care atenția lui Mihai Chirica se îndreaptă spre chestiunile basarabene ține de numărul mare de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română, un bazin electoral care nu trebuie neglijat. Totuși nu pot să nu observ un pic amuzat că prin octombrie 2017, întrebat despre împăcarea cu Dragnea, după modelul Grindeanu, Mihai Chirica declara ironic: Nu. Nu vreau să fiu ambasador la Chişinău ! De aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new