”Primăvara” moscovită a murit. Din nou.

January 30, 2016

După tragedia din Kamceatka, presa din Rusia – mai exact o parte a ei – a descoperit brusc canalele colectoare și gropile neasigurate și nesemnalizate corespunzător. Și nenorocirile produse, precum și incompetența și nepăsarea autorităților locale și federale. Nu-i așa că vă sună cunoscut ?

Tempo 1: În Petropavlovsk – peninsula Kamceatka din Extremul Orient, în drum de la școală spre casă un copil a căzut într-o groapă cu apă termală fierbinte, evident neasigurată și nesemnalizată corespunzător. Alți doi colegi au încercat să-l ajute și au sfârșit la rândul lor ”în cazanul” de aproape 100 de grade Celsius. Toți trei au fost găsiți câteva ore mai târziu, după ce părinții au alertat autoritățile. Oribilitatea tragediei a șocat pe toată lumea și s-a răspândit rapid pe întreg teritoriul Federației Ruse.

Tempo 2: Rețelele sociale au început să ”fiarbă” și ele. Presa neafiliată (atât cât mai este) la fel. Evenimente similare și-au făcut loc în prim-planul discuțiilor. O fetiță de 10 ani a căzut într-o gură de canal în Maimaksa – regiunea Arhangelsk. Salvatorii nu au putut decât să constate decesul. O tânără mamă, însărcinată, în timp ce se plimba cu fiul mai măricel, a căzut într-o groapă lasată nesemnalizată de cei care remediaseră o avarie la sistemul de gaze. La Soci un copil de 4 ani a căzut 7 metri în gol într-un canal colector. A fost recuperat abia după 14 ore. Evident, prea târziu. Și enumerarea poate continua zile întregi. Rusia e o țară mare. Țara ”gropilor ucigașe” !

Tempo 3: Apar detalii surprinse de camerele de luat vederi din zona incidentului îngrozitor. Emoția crește exponențial! La Petropavlovsk, lumea iese în stradă. Se cer explicații autorităților. Și niște ”capete ce trebuie să cadă”. ”Viața copiilor este neprețuită ! Nimic nu poate justifica o astfel de tragedie!” – un slogan pe care rețelele sociale în preiau cu aplomb. Guvernatorul regiunii și primarul orașului sunt convocați să dea explicații liderilor de la Moscova. Strada le cere demisia. Vladimir Putin se vede și cu Avocatul pentru Drepturile Copiilor. Comitetul pentru Anchetă al Federației Ruse se ocupă de audieri. Apare prima reținere – evident un lucrător de la compania ”KamceastkEnergo” care a efectuat lucrările de reparații și nu a acoperit groapa. O petiție cu 8000 de semnături colectate online este remisă președintelui Putin, prin care i se cere să conducă personal ancheta autorităților. Probabil săptămâna viitoare vor cădea niște capete la nivel regional.

Tempo 4: Locuitorii din Petropavlovsk sunt în doliu. Ieri au fost înmormântați cei trei puști de clasa a doua. Doi dintre ei sunt eroi. S-au prăvălit în iadul clocotitor întinzându-i celui căzut rucsacul să se prindă de curelele acestuia pentru a-l salva. Din nefericire nu a fost posibil. Condoleanțe pentru părinții micuților curg cu miile. Sute de persoane s-au perindat pe la locul tragediei pentru a duce flori, jucării și a aprinde lumânări. Oamenii spun că nepăsarea și corupția autorităților locale sunt de vină. Viața în Kamceatka, la capătul lumii, e grea oricum ! Între ei și Kremlin se întind 6773 de km (adică de 10 ori distanța dintre Timișoara și Constanța, pentru cei mai puțin obișnuiți cu distanțele din FR). Pentru locuitorii Kamceatkăi nu există iluzii gen ”suferim #Colectiv”. Datoria autorităților (în afară de a colecta taxe și impozite!) este să nu le facă viața și mai grea, dacă tot nu o pot îmbunătăți cumva !

Tempo 5: George Soroș e trist, foarte trist ! E drept, nu a transmis condoleanțe acelor părinți disperați de durere. Pentru el e un alt fel de doliu. Abordări care în alte țări dau rezultate (verificate!), în Rusia nu funcționează. Deși, parcă, parcă pe la momentul 3 avea ceva speranțe. Zadarnic, însă. Fără tinerii ”liberi și frumoși” pe care i-ar fi putut plăti ONG-urile sale (recent închise de administrația de la Kremlin, motivând că sunt o amenințare la stabilitatea și securitatea națională), schimbarea de regim a clacat. Soroș e trist ! Nimeni nu strigă în Piața Roșie: Jos Guvernul și evident – Jos Putin ! Un context favorabil pentru venirea unei ”primăveri timpurii” la Moscova a fost irosit. Din nou. A înghețat și decedat printre troienele din Kamceatka.

Tips-mind: Privitor la Rusia, lipsa de creativitate înseamnă moartea tuturor ”revoluțiilor”, indiferent de sezon sau culoarea aflată în trend-fashion. Dacă nu mă credeți, întrebați-l pe Slava Surkov ! Ah… și condoleanțe, domnule Soroș ! Cine știe ? Poate aveți mai mult noroc cu Republica Moldova. În fond, și ei sunt în mare parte români. Iar pe români, cum bine știți, nu a fost foarte greu să-i prostiți !

Gabriela Ioniță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new