”Prințesa gazului”, fostul premier Yulia Timoshenko a fost eliberată

February 22, 2014

“Dictatura s-a prăbuşit” în Ucraina, şi-a exprimat satisfacţia opozanta Yulia Timoshenko, un fost premier ucrainean, în prima declaraţie după ce a fost eliberată, declarație postată pe site-ul partidului său, relatează AFP. “Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara”, a declarat Timoshenko.

Fostul premier Yulia Timoshenko a fost eliberată sâmbătă seara din spitalul penitenciarului din Harkov, unde a stat închisă timp de trei ani. Timoshenko a fost primită triumfal, sâmbătă seara, la Kiev, fiind aclamată de mulțimea de zeci de mii de persoane adunate în piața centrală din capitala ucraineană, relatează AFP. Aflată într-un scaun cu rotile si cu ochii în lacrimi, Timoshenko a salutat, în fața celor peste 50.000 de oameni de pe EuroMaidan, “eroii Ucrainei, adevărații artizanți ai schimbării regimului Yanukovich” după cum a menționat Timoshenko în discursul său.

Parlamentul ucrainean a adoptat sâmbătă o rezoluţie pentru eliberarea “imediată” a opozantei încarcerate Yulia Timoshenko. Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, “prevede eliberarea imediată a Yuliei Timoshenko, pe baza unei decizii a Curţii Supreme”, a explicat pentru AFP deputatul Viktor Şveţ, juristul partidului Batkivşcina, din care face parte și Yulia Timoshenko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new