Prințul moștenitor Salman bin Abdulaziz este noul rege al Arabiei Saudite

January 23, 2015

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri la vârsta de 90 de ani, iar prinţul Salman îl va succeda la tron, a anunţat palatul regal într-un comunicat. Fratele său vitreg Salman, în vârstă de 77 de ani, a devenit noul rege al Arabiei Saudite.

Salman bin Abdulaziz, noul conducător al Regatului Saudit

Prințul moștenitor Salman bin Abdulaziz este noul rege al Arabiei Saudite, fiind urmatorul pe linie succesorala dupa moartea celor doi frati mai mari, in 2011 si 2012. Regele Salman a fost guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii si analiștii prevăd că venirea sa la tron nu va produce foarte multe schimbări, ceea ce poate fi o veste bună pentru aliații occidentali. Salman prezida de multe ori Consiliul de Ministri și îl reprezenta în străinătate pe regele Abdallah care, în ultima perioadă, și-a redus în mod considerabil activitățile publice. Regele Salman este perceput ca fiind un “reformator pragmatic și precaut”.

Moqren, un alt frate vitreg al lui Abdullah și fratele mai mic al Regelui Salman, a fost numit prinţ moştenitor. În vârstă de 69 de ani, Moqren este fostul șef al serviciilor de informații și “a fost apropiat de Abdullah și de politicile sale de modernizare și reformă” notează CNN.

Guvernator al capitalei Riyad timp de aproape cinci decenii, Salman bin Abdulaziz are reputația unui prinț progresist. Tranziția puterii este de așteptat să fie ușoară, cu instabilitati minore si fără schimbări politice pe termen lung. Ascensiunea lui Salman pare a semnala ca Arabia Saudită își va păstra politicile actuale, dar cu toate acestea, tara se va confrunta cu provocari majore, noteaza The New York Times.

***

Lumea întreagă i-a adus un omagiu regelui Abdullah al Arabiei Saudite, decedat la vârsta de 90 de ani, salutând activitatea celui care ar reuşit în cei zece ani de regim să menţină stabilitatea primei puteri petroliere ferind-o de tulburările din lumea arabă, relatează AFP.

Preşedintele american, Barack Obama şi cel francez, Francois Hollande, i-au adus omagii regelui Abdullah al Arabiei Saudite, la puţin timp după anunţarea morţii sale vineri. “A fost întotdeauna un lider sincer care a avut curajul convingerile sale”, a declarat preşedintele american, Barack Obama, într-un comunicat, descriind “o veritabilă prietenie călduroasă” cu regele. Preşedintele francez François Hollande a salutat “memoria un om de stat a cărui acţiune a marcat profund istoria ţării sale şi a cărui viziune privind pacea dreaptă şi durabilă în Orientul Mijlociu rămâne mai mult decât oricând de actualitate”, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.

Premierul britanic David Cameron a afirmat într-un comunicat că amintirea regelui Abdullah va fi marcată de “anii lungi în slujba regatului şi de angajamentul său în favoarea păcii şi consolidării înţelegerii între religii”.

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat “întristat” şi a amintit într-un mesaj pe Twitter că s-a interesat în urmă cu câteva zile despre sănătatea regelui pe lângă succesorul său la tronul regal, Salman Ben Abdel Aziz. “Cu regele Abdallah, am pierdut o voce importantă care a marcat ţara printr-un impact durabil”, a adăugat Modi.

Iranul, la rândul său, a prezentat condoleanţe poporului saudit şi Guvernului de la Riyad pentru moartea regelui Abdullah şi a anunţat că ministrul său de Externe, Mohammad Javad Zarif, se va deplasa sâmbătă în capitala Arabiei Saudite pentru a asista la o ceremonie oficială, relatează AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new