Procesul Wikileaks: Bradley Manning – 35 de ani de închisoare

August 21, 2013

Militarul american Bradley Manning, găsit vinovat că a oferit sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare, deși acuzarea ceruse 60 de ani.

Manning, în vârstă de 25 de ani, nu a putut face nicio declaraţie după ce judecătorul militar Denise Lind a anunţat sentinţa.

Judecat la Curtea Marţială pentru că transmis aproximativ 700.000 de documente diplomatice şi militare site-ului de Internet WikiLeaks, Bradley Manning a fost condamnat pe 30 iulie 2013 pentru 19 capete de acuzare, inclusiv şase pentru activităţi de spionaj.

Acuzaţiile, formulate referitor la furnizarea a 700.000 de documente militare clasificate site-ului WikiLeaks, comportau o sentinţă maximă de 90 de ani de detenţie, dar procurorii ceruseră 60 de ani.

Potrivit Huffington Post, organizaţia Amnesty International va lansa o petiţie pentru a cere graţierea lui Manning de către preşedintele Barack Obama. De asemenea, susţinătorii lui Bradley Manning au trimis luni pe adresa Institutului Nobel de la Oslo o petiţie-gigant în care solicită instituţiei norvegiene să-i acorde Premiul Nobel pentru Pace. Potrivit lor, un astfel de premiu ar alunga “norul” care “planează deasupra Comitetului Nobel norvegian” din momentul atribuirii prestigioasei distincţii preşedintelui american Barack Obama, în 2009, pe când intrase de curând în funcţie şi decidea intensificarea efortului de război în Afganistan.


One response to “Procesul Wikileaks: Bradley Manning – 35 de ani de închisoare”

  1. Aris Sima says:

    Stii ca esti condus de niste tirani atunci cand cei care dezvaluie lumi adevarul sunt pedepsiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new