Puterea ca un drog

June 1, 2017

E limpede că pentru un om cu o capacitate intelectuală medie (mai exact mediocră) instinctul depășirii imediatului, al realității contingue și intrarea în supramundan nu se poate face cu unelte spirituale. Să înțelegi de ce trebuie să depășești „carpe diem”, de ce trebuie să te bucuri de viață fără opreliști dar cu măsură (altfel nu există bucurie, ci sălbăticie, recădere în animalic) este pentru majoritatea oamenilor imposibil. Nu pentru că majoritatea nu ar putea, dar… poate, pentru că există o cezură a resurselor spirituale.

Trump spre exemplu e Băsescu al Americii… om isteț și atât. A vrut puterea, acum o are și nu știe ce să facă cu ea. Cred că se plictisește cumplit să conducă o lume pe care nu o înțelege. E ca un campion mondial de automobilism care orbit de ambiție a crezut că și poate construi mașina pe care o conduce. Nu și-a dat seama că sunt două meserii diferite.
La noi în Austria îl avem pe Kern, un prim ministru fost manager. Nu prea le are cu ideologia. S-ar putea din cauza lui dreapta să ajungă la treisferturi de secol după nazism, din nou la putere. Alt om bolnav de ambiție dar cu cârjele morale ale establishment-ului e Kurz (actualul ministru de externe, care are 30 de ani dar vorbește și gândește ca unul de 75, e un format depășit de politician din start, dar vrea și el puterea… se putea altfel?)
Așa ajungem și în România unde plutonieri majori și sergenți se cred generali (Dragnea, Klaus și toți ofițerii acoperiți din jurul lor care din cauza condițiilor ingrate nu au mai fost demult la trageri și nu mai nimeresc nici măcar cuvintele, d-apăi o țintă în mișcare).
Puterea i-a orbit pe toți. O au, ajung la ea și pe urmă nu știu ce să facă cu ea.
Mă uit la Putin. Ăsta a fost ofițer și a înțeles. Să ai puterea înseamnă să îți dizolvi propria mândrie și să devii ceea ce organismul pe care îl conduci cere. („Sunt ceea ce poporul meu vrea de la mine” declara el într-un interviu)
Cei mai mulți nu pot asta. Rămân blocați în propriile ambiții și sunt caraghioși, dacă nu dăunători rasei umane.
Iar să fii furios pe ei mi se pare inutil… noi, modul în care suntem educați să acționăm și să gândim social produce asemenea defecțiuni comportamentale.
Ca să vrei să faci poltică ori ești foarte naivi ori limitat în putere spirituală (politicienii de care vor citit aceste rânduri sunt numai excepțiile care confirmă regula)
Și cu asta gata, m-am plictisit să tot bat apa în piuă, banii și politica sunt cele două mari inutilități care îi opresc pe oameni să își trăiască viața.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new