Putin nu exclude crearea uniunii monetare Asia-Pacific

September 10, 2012

În timp ce regretă problemele financiare ale Uniunii Europene, preşedintele rus Vladimir Putin este adeptul creării unei uniuni monetare a statelor din zona Asia-Pacific.
“Nu exclud această posibilitate. Cred că ar fi foarte interesant”, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă susţinute pe marginea summit-ului ţărilor membre ale Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC).

Potrivit liderului de la Kremlin, deja au fost luate o serie de măsuri care anticipează momentul creării unei noi monede regionale, mai precizează sursa citată.
De asemenea, Rusia este interesată în menţinerea zonei euro şi într-o stare de lucruri bună a economiilor din ţările-cheie ale Uniunii Europene, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu recent, în contextul summit-ului APEC de la Vladivostok (2-9 septembrie). Moscova urmăreşte îndeaproape procesele care au loc în ţările vecine, a mai spus şeful statului rus în acelaşi interviu. Zona euro este în prezent, potrivit experţilor, sursă de riscuri macroeconomice sporite. Stabilitatea în zona euro este importantă pentru Rusia, dat fiind faptul că ţările europene sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei, iar companiile europene sunt cei mai mari investitori în economia rusa.
“Noi le dorim succes, încercăm sincer să-i ajutăm /pe europeni/, aşa ca între parteneri. Pentru că orice perturbare în economie, de exemplu, în zona euro, afectează grav şi economia rusă. Acestea sunt principalele pieţe ale produselor noastre. Dacă se restrâng, imediat scade şi producţia noastră”, a explicat preşedintele rus interconexiunea într-o economie globală.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new