Putin – “șah” la Obama: US să furnizeze public probele care îl incriminează pe Assad privind utilizarea armelor chimice

August 31, 2013

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă Statelor Unite să furnizeze proba conform căreia regimul sirian a folosit arme chimice. Potrivit kremlin.ru, liderul de la Moscova a menționat, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii acreditati la Kremlin, că un astfel de atac ar fi fost lipsit de sens, guvernul de la Damasc înțelegând că un astfel de demers ar fi folosit oponenților săi.

Mai mult, Vladimir Putin a sugerat că dacă US nu furnizează public aceste dovezi, înseamnă că ele nu există. “Cu privire la poziţia prietenilor noştri americani, care afirmă că trupe guvernamentale (siriene) au folosit (…) arme chimice şi spun că au probe, ei, bine, să le arate anchetatorilor ONU şi Consiliului de Securitate”, le-a spus preşedintele rus unor jurnalişti. “Dacă nu o fac, înseamnă că nu există”, a adăugat Putin. În schimb, liderul de la Kremlin a recunoscut că a fost surprins de decizia Parlamentului britanic, mai ales a spus acesta “deoarece în ultimii ani toată lumea, inclusiv eu, s-a obișnuit cu ideea că întreaga comunitate internațională vestică acceptă fără discuții cerințele Statelor Unite ale Americii”.

Deși lipsit de suportul principalului aliat european, Marea Britanie (Parlamentul britanic a respins la sfârșitul săptămânii trecute cererea premierului David Cameron privind implicarea într-o eventuală intervenție militară în Siria), președintele Barack Obama a declarat că are în vedere o “acțiune militara limitată” împotriva Siriei. Secretarul Departamentului de Stat, John Kerry a anunțat că potrivit rapoartelor furnizate de serviciile de intelligence, US dispun de probe suficiente în privința utilizării armelor chimice de către regimul lui Bashar al-Assad, și că alături de alianții săi (Liga Arabă, Liga Islamică, Turcia, Israel și Franța) au în vedere o acțiune militară de pedepsire a regimului de la Damasc, după prezentarea concluziilor de către inspectorii Natiunilor Unite care s-au aflat in Siria pentru a verifica veridicitatea acuzelor. Totuși, chestionat de jurnaliști, Kerry a recunoscut că inspectorii ONU vor emite un raport prin care vor spune dacă s-au folosit arme chimice, dar nu și dacă acestea au fost utilizate de regimul Assad sau de oponenții acestuia, acest aspect fiind practic imposibil de precizat cu claritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new