Putin – Yanukovich: discuții bilaterale în marja ceremoniei Olimpiadei de la Soci

February 5, 2014

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni vineri la Soci cu omologul său ucrainean Viktor Yanukovich, precum și cu alți lideri care vor fi prezenți la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, a anunțat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, citat de Interfax.

”Va exista o întâlnire (cu președintele Yanukovich), într-un format sau altul, așa cum vor fi reuniuni cu mulți alți lideri care vor veni la deschiderea Olimpiadei” (vineri, 7 februarie), a precizat Peskov. Conform AFP, Dmitri Peskov a afirmat că cei doi președinți vor discuta probleme legate de ‘relațiile bilaterale’.

Potrivit Agerpres, ministrul de externe ucrainean în exercițiu Leonid Kojara a declarat anterior că președintele Yanukovich intenționează să viziteze orașul Soci, cu prilejul Jocurilor Olimpice, fără a menționa o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin. Ulterior, s-a anunțat că Viktor Yanukovich speră să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei sale la Soci.

Anunțata întâlnire Putin-Yanukovich de vineri de la Soci intervine pe fondul gravei crize politice cu care Ucraina se confruntă de mai bine de două luni ca urmare a refuzului Kievului de a continua procesul de apropiere față de UE, fosta republică sovietică preferând în schimb o apropiere de Rusia. Ultima întâlnire între președinții Vladimir Putin și Viktor Yanukovich a avut loc în luna decembrie la Moscova când, în prezența lor, au fost semnate mai multe acorduri prin care Rusia se angaja, între altele, să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari și să reducă prețul la gazele naturale ruse. Însă, după demisia cabinetului condus de Mikola Azarov, președintele Putin a anunțat că aceste angajamente vor fi îndeplinite numai după formarea unui nou guvern la Kiev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new