Qatar-ul își sporește înzestrarea militară cu achiziții în valoare de 11 miliarde de dolari

July 14, 2014

US-Defense-Secretary-Chuck-Hagel-left-shakes-hands-with-Qatars-Minister-of-State-for-Defense-Affairs-Hamad-bin-Ali-al-Atiyah-after-signing-a-weapons-agreement-July-14-at-the-Pentagon-in-Washington.

Qatar-ul va cumpăra baterii de rachete Patriot şi elicoptere de atac Apache din Statele Unite ale Americii, în valoare de 11 miliarde dolari, potrivit AFP. Aceasta este cea mai mare vânzare de arme din 2014, realizată de SUA, către o ţară cu 250.000 de cetăţeni, scrie Business Insider.

Contractul semnat la Pentagon prevede livrarea către Qatar a 10 baterii pentru sisteme Patriot, precum și 24 de elicoptere Apache și 500 rachete anti-tanc Javelin, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani cu condiția anonimatului. Cu această achiziţie, Qatar-ul ar putea face trecerea de la o putere nesemnificativă (din punct de vedere militar) în regiune către o putere militară. Qatar-ul nu a reuşit nici măcar prin măsurile politice să se izoleze de haosul creat în regiune, care a avut impact negativ puternic asupra populației.

Conform informațiilor furnizate de defencenews.com, monarhia din Qatar mai are încă un alt suport pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor: ţara are pe teritoriul său baza aeriană Al Udeid Air Base, una dintre cele mai importante centre militare americane din Orientul Mijlociu. Această achiziţie este un semn că ambiţiile Qatar-ului nu s-au redus , în ciuda încercării sale nereuşite de a opri protestele de primăvară din regiune. Achiziţiile sunt, de asemenea, un semn al relaţilor bune pe care le are Qatar-ul cu SUA, concretizat în preţul mic plătit pentru rachetele Patriot.

Ministrul Apărării din Qatar, maior Hamad bin Ali Al-Attiyah, a fost prezent la ceremonia de semnare a contractului de la Washington, după discuții cu omologul său american, Chuck Hagel.

“Semnarea acestei înțelegeri subliniaza parteneriatul puternic între Statele Unite și Qatar în domeniul securității și apărării și va contribui la îmbunătățirea cooperării noastre bilaterale într-o serie de operațiuni militare”, a declarat secretarul de presă al lui Hagel, spate Adm John Kirby.

Este pentru prima dată când Qatar achiziționează sisteme de rachete Patriot, deși alte țări din Golf cum ar fi Kuweit, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au dotat de ceva vreme cu astfel de armament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new