R.Moldova: Municipiul Bălţi va avea un nou statut administrativ

August 2, 2012

Municipiului Bălţi îi va fi atribuit statutul de unitate teritorial-administrativă de nivelul II, fiind astfel similar cu statutul municipiului Chişinău.
În prezent, municipiul are statut de unitate teritorial-administrativă de nivelul I. Un proiect de lege în acest sens, propus de un grup de deputaţi, a fost aprobat la reuniunea Cabinetului de Miniştri, care s-a întrunit în şedinţă la Bălţi, şi urmează să fie adoptat ulterior şi de Parlament.

Roman Cazan, secretar-general adjunct al Guvernului, a specificat că, în prezent, municipiul Bălţi are statut de unitate teritorial-administrativă de nivelul întâi, fapt ce îl situează pe același nivel cu autorităţile publice ale satelor, comunelor şi oraşelor, ceea ce a fost şi rămâne absolut nefondat. Potrivit lui Cazan, promovarea intereselor şi soluţionarea adecvată a problemelor populaţiei municipiului poate fi posibilă doar oferind autorităţilor administraţiei publice de la Bălţi un statut egal cu autorităţile administraţiei publice locale de nivelul al doilea. Ulterior, urmează să fie adoptată Legea privind statutul municipiului Bălţi, a adăugat Cazan.
Prim-ministrul Vlad Filat a precizat că proiectul de lege vine să aducă în corespondență situaţia de jure cu situaţia de facto. Omiterea legislativă în cauză vine din 2003, când municipiul Bălţi nu s-a regăsit în lista unităţilor teritorial-administrative de nivelul II, a constatat premierul.

Vlad Filat a promis și alte măsuri de îmbunătățire a vieții din Bălți, insistând că referendumul fixat pentru luna septembrie de către consilierii comunişti locali cu privire la redarea unei autonomii teritoriale, trebuie anulat. În caz contrar, acesta va fi atacat în justiţie.

Amintim că, pe 26 iulie, consilierii comunişti de la Bălţi au adoptat decizia de desfăşurare a unui referendum şi au declarat că îşi doresc autonomie financiară şi posibilitatea de a numi managerii de instituţii din Bălţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new