R.Moldova – UE: Un nou pas în liberalizarea regimului de vize

June 27, 2012

Libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni de peste Prut în spaţiul comunitar ar putea deveni realitate până la finele anului 2012. Comisia Europeană a decis avansarea Republicii Moldova la cea de-a doua fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, notează Serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău. Anunţul a fost făcut în cadrul întrevederii prim-ministrului Vlad Filat cu Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru Afaceri Interne, la Bruxelles. După întrevedere, Vlad Filat şi Cecilia Malmstrom au semnat Acordul de amendare a Acordului RM-UE privind facilitarea regimului de vize. Cecilia Malmstrom a subliniat că documentul semnat la 27 iunie reprezintă “încă un pas înainte pentru cetăţenii moldoveni care vor circula în Europa”.

Potrivit ei, modificările operate în Acordul de Facilitare a Regimului de Vize cu UE vin să extindă facilităţile pentru obţinerea vizelor, în special în ceea ce priveşte procedurile de solicitare a vizelor; extinderea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia de scutiri de taxe; simplificarea procedurilor de eliberare a vizelor cu intrări multiple pentru anumite categorii de cetăţeni printre care reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de afaceri, studenţi şi cercetători, precum şi abolirea regimului de vize pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu. Comisarul european şi-a exprimat încrederea că acest acord va fi parafat şi va intra în vigoare până la finele anului 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new