Rada Supremă de la Kiev decide: opțiune europeană & eliberarea Iuliei Timoșenko sau nu

November 13, 2013

Uniunea Europeană depune ultimul efort pentru a ajuta la rezolvarea cazului Iuliei Timoşenko, titrează Reuters. Emisarii europeni au zburat la Kiev, în încercarea finală de a asigura eliberarea fostului premier ucrainean, o condiţie-cheie impusă de UE pentru semnarea Acordului de Asociere.

Termenul limită impus de Uniunea Europeană Ucrainei expiră astăzi. Rada Supremă de la Kiev se va întruni într-o şedinţă extraordinară, pentru a supune votului proiectul de lege ce i-ar permite Iuliei Timoşenko să fie tratată peste hotare, informează publika.md. Documentul este considerat biletul Ucrainei spre Occident.

Uniunea Europeană a solicitat deputaţilor ucraineni să aprobe până astăzi o decizie în cazul Timoşenko. Este o condiţie impusă Ucrainei pentru semnarea Acordului de Asociere la summitul de la Vilnius. Termenul acordat expiră cu o zi înainte ca emisarii UE să prezinte în Parlamentului European un raport privind progresele Kievului.

Potrivit aceleiași surse, ieri, într-o scrisoare, Iulia Timoşenko, a făcut apel la opoziţie şi societatea ucraineană să nu pună cruce pe acordul cu UE. Mesajul a fost citit de fiica sa Evghenia.
“Fac apel la toţi liderii UE, cetăţenii ucraineni, societatea civilă şi opoziţie să nu piardă timpul, ci să acţioneze şi să depună eforturi pentru semnarea acordului în orice circumstanţe. Nu trebuie să lăsăm înţelegerile făcute în secret şi fobiile lui Ianukovici să distrugă complet drumul european al Ucrainei”, a declarat Evghenia Timoşenko.

Decizia finală privind semnarea acordului de asociere cu Ucraina va fi luată de liderii ţărilor UE la Consiliul European, pe 18 noiembrie. Puterea şi opoziţia de la Kiev nu reuşesc să ajungă la un compromis privind condiţiile în care Iulia Timoşenco ar putea pleca peste hotare pentru tratament. Săptămâna trecută, parlamentul a creat o comisie care trebuie să elaboreze un proiect de lege de consens. Sondajele de opinie arată că majoritatea ucrainenilor își doresc un parcurs european pentru țara lor, dar sunt nemulțumiți că acest lucru este condiționat de soarta fostului lor premier, Iulia Timoșenko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new